Političke stranke na korak do rješenja za izbore u Mostaru

E. H.
Političke stranke na korak do rješenja za izbore u Mostaru
Foto: Anadolija / Izbori u BiH
Parlamentarne stranke, koje participiraju u organima vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona i Federacije BiH uskoro bi trebale početi seriju razgovora, na kojima će biti uložene sve snage kako bi se riješio problem izbora u Mostaru.

Takvi sastanci trebali bi napokon pomjeriti s "mrtve tačke" izborne procese u ovom bh. gradu, u kojem su posljednji izbori održani 2008. godine, nakon čega je Ustavni sud BiH suspendirao pojedine odredbe Statuta Grada Mostar. Riječ je o odredbama koje se odnose na izbor vijećnika u Gradskom vijeću, a usljed izostanka političkog dogovora o načinu rješavanja tog pitanja Mostar je postao jedini grad u Europi u kojem se ne provode lokalni izbori.

"Ja sam obavio pojedinačne razgovore sa predsjednicima gradskih odbora svih stranaka u Mostaru i mi smo dogovorili da o pitanju Mostara bude održan sastanak svih parlamentarnih stranaka u Federaciji BiH. Ukratko, riječ je o strankama SDA, SDP, oba HDZ-a, SDA, SBB, BPS, DF i Naša stranka. Svi oni će biti pozvani na sastanak, a prema pojedinačnim i nezvaničnim razgovorima svi su spremni da napokon pronađemo rješenje za Mostar", potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić.

samel_maric_novasloboda.jpg - undefined

Salem Marić

On je istaknuo kako bi prvi ovakav sastanak trebao biti održan krajem ovog mjeseca, kako bi se napokon inicirali razgovori koji će, nakon deset godina, pokrenuti promjene u Mostaru.

"Ono što je još važnije, nakon sastanaka političkih stranaka, spremni smo u ove pregovore uključiti i međunarodnu zajednicu, kao dobar pokazatelj da smo napokon sazreli da dođemo do adekvatnog rješenja. Ipak, o nečemu konkretnom ne možemo govoriti, osim da ćemo i dalje pregovarati na osnovu rješenja koja su ranije predložena u pregovorima", zaključio je Marić.

Podsjećamo, posljednji pregovori u vezi s rješenjem Izbornog zakona u Mostaru održani su prošle godine, kada su do dogovora pokušale doći vođe stranaka iz vladajuće koalicije u FBiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Fahrudin Radončić pokušali doći do rješenja. Ipak, taj sastanak je propao, kao i sastanci stranačkih delegacija.

Još ranije tokom godina pojedine stranke iznijele su svoje prijedloge za rješenje izbornog problema u Mostaru. HDZ je predložio da se u Mostaru formira pet izbornih jedinica, s tim da se dosadašnje područje Jugozapad, Stari Grad i Centralna zona spoje u jedno. S druge strane, kao drugi najveći zagovarač rješenja u ovoj situaciji, SDA je predlagao da ostanu dosadašnja gradska područja, ali da Centralna zona bude još jedno, dodatno područje.

SDP i DF predlagali su spajanje dosadašnjih šest izbornih područja i centralne gradske zone u tri gradska izborna područja, centar, sjever i jug. Iz njih bi se kao i dosad biralo 18 vijećnika u Gradsko vijeće, ali bi broj mandata bio znatno drugačije raspoređen, s obzirom na broj potencijalnih birača. Ostalih 17 vijećnika biralo bi se na području grada kao jedne izborne jedinice tzv. gradske liste.
mostar_hronologija_RSA_prtscr.jpg - undefined

Hronologija problema u Mostaru

Kroz sve to vrijeme HDZ BiH je insistirao na tome da Mostar bude jedna izborna jedinica i da važi pravilo "jedan čovjek - jedan glas", dok je SDA tražila podjelu Mostara na više općina koje bi bile izborne jednice. OHR, pak, koji je nametnuo Statut Grada Mostara u više navrata je pokušavao riješiti ovaj problem i nudio kompromisno rješenje, ali političke stranke nisu pristajale na to.

Ipak, nijedan od ovih prijedloga nije zadovolji zahtjeve svih strana u pregovorima, koji su na kraju propali. 

Prema odluci Ustavnog suda, da bi se izbori u Mostaru održali potrebno je izvršiti izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na ovaj grad. Te izmjene podrazumijevale bi da broj vijećnika u Gradskom vijeću bude proporcionalan broju birača na području cijelog grada, što do sada nije bio slučaj.

Zbog svega toga, Mostar već godinama nema zakonodavnu vlast, a jedina vlast u gradu je gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je ušao u četvrti mandat i to u drugi po redu bez izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije