Organizacija osnovana u BiH educira djecu o minama širom svijeta

Radiosarajevo.ba
Organizacija osnovana u BiH educira djecu o minama širom svijeta

Globalni fudbalski projekat Goal Click poslao je kameru za jednokratnu upotrebu u fudbalski kamp u irački Kurdistan, gdje uče djecu o prijetnjama od mina. Slike koje su zabilježene tim aparatom, naprosto oduševljavaju, piše The Sun.

Slike koje su zabilježene napravljene su u saradnji s fudbalskim kampom i istoimenom organizacijom Spirit of Soccer 2015. godine u Kirkuku. U to vrijeme, medijska pažnja je bila na sukobu u regiji i napretku Islamske države (IS). I pored teškog vremena u zemlji i njenoj regiji, organizacija Spirit of Soccer nije odustala od svoje misije. Naime, ta organizacija koristi "moć fudbala" da educira djecu o minama i eksplozivnim sredstvima kroz svoj program Edukacija o rizicima od mina.

Organizacija je obučila 18 lokalnih trenera iz Iraka, uključujući i tri žene. Među trenerima su Arapi, suniti i šiti, kao i treneri koji pripadaju kurdskoj i hrišćanskoj zajednici. Zbog nemilih događaja, od vremena kada su nastale fotografije koje je objavio The Sun, tri trenera su izbjeglice u svojoj zemlji, a jedan trener je ostao u Islamskoj državi, ne svojom voljom. Lee napominje da su baš u tom dijelu veliki problem mine, tako da se nameće potreba za edukacijom o ovoj opasnosti, iako je za sve njih tu puno opasnosti. 

Osnivač organizacije Spirit of Soccer – Scotty Lee je osnovao ovu organizaciju u Bosni i Hercegovini 1996. godine, nakon što je bio svjedok događaju kada je grupa djece aktivirala minu igrajući se fudbala. U tom stravičnom događaju - troje djece je poginulo, a četvero je povrijeđeno. Svi su bili mlađi od deset godina.

Iz ove organizacije su pojasnili da je fudbal takva igra koja ruši sve granice, navodeći primjer kada pobijedi irački državni tim – slave svi, bez obzira na vjeru, spol i etničku pripadnost. Ova organizacija se suočava s raznim izazovima jer su u Iraku neprestana previranja, te se tim trudi što bolje može okupiti djecu i educirati ih uz zabavu. Cilj je da tom edukacijom umanje opasnost s kojom se suočavaju ta djeca svakog dana.

Spirit of Soccer također ima baze na granici Jordana i Sirije, u Libanu, Laosu, Moldaviji, Kambodži i Kolumbiji. Navedeno je da su  tamo gdje ima potrebe za ovakvim vidom edukacije, kao i da, s obzirom na to s čim se suočavaju u tim zemljama, djeca najveći heroji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije