Španska kompanija: Certifikati za nabavku sigurnih dječijih golova krivotvoreni

Radiosarajevo.ba
Španska kompanija: Certifikati za nabavku sigurnih dječijih golova krivotvoreni

Sigurnosni certifikati za nabavku sigurnih golova za školska igrališta u Sarajevu su krivotvoreni, tvrdi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) španska kompanija za akreditovanje Ases21, čiji se logo nalazi u zaglavlju certifikata korištenih u tenderu za kupovinu golova za 20 sarajevskih škola.

Ove nabavke dio su projekta kupovine sigurnih golova za školska igrališta u Federaciji BiH, vrijednog 800.000 konvertibilnih maraka (KM) i pokrenutog nakon što je konstrukcija nogometnog gola usmrtila dječaka u sarajevskom naselju Dobrinja.

Firma Metalka Trade pobijedila je na tenderu u Kantonu Sarajevo sa certifikatima navodno izdanim u Španiji, kojim se garantira sigurnost golova.

Originalni certifikat vrijedi godinu dana i ne duže od 2015., potvrdio je Ases21 za BIRN BiH. Na tenderu u Sarajevu korišteni su certifikati navodno validni nekoliko godina.

"Druga dokumenta su, bez dileme, krivotvorine koje je uradio neko ko se ne razumije u važeće propise", kaže za BIRN BiH Jose Maria Farinas Garcia iz nezavisne kompanije za akreditacije Ases21, čiji je logo u zaglavlju certifikata korištenih u Sarajevu.

Nepostojeći certifikati

BIRN BiH je ranije pisao o kupovinama sigurnih golova u Federaciji BiH koje su kasnile zbog slovne greške koju je napravila administracija. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke insistiralo je na dva španska certifikata – UNE EN 748 i UNE EN 749.

Dva takva certifikata priložila je kompanija Metalka Trade u svojoj zvaničnoj ponudi na tenderu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, vidljivo je iz zvanične tenderske ponude iz augusta 2017. godine, dostavljene BIRN-u BiH na zahtjev prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama.

U zvaničnoj ponudi su za katalog sigurnih golova španske kompanije Safe Goal dostavljeni i certifikati koji glase na drugu špansku kompaniju – ZUAL.

Metalka Trade je dostavila certifikate 748 i 749 koje je izdao Ases21 u martu 2014. godine i čiji je “validni rok trajanja – maksimalno do 13. februara 2019. godine”, navodi se u dostavljenim certifikatima na kojima je potpis Josea Marie Farinasa, tehničkog direktora firme Ases21.

U zaglavlju certifikata je logo španske agencije za akreditacije ENAC. Nastavak priče pročitajte na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije