Šok u Hercegovini zbog odluke o odlasku vladike Grigorija

Radiosarajevo.ba
 Šok u Hercegovini zbog odluke o odlasku vladike Grigorija
Foto: Fena / Radivoj Krulj

Mostarski paroh Radivoj Krulj potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je odluka Sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu koji traje od 29. aprila da vladika Grigorije poslije skoro 18 godina na toj dužnosti odlazi iz Hercegovine, i to u Njemačku, u Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke, ranije poznatiju kao srednjoevropska eparhija.

Piše: Faruk Vele

Također, potvrdio je da je izabran i njegov nasljednik na mjestu episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog, a riječ je o Dimitriju Rađenoviću, monahu iz manastira Tvrdoš.

Mnogo bolje stanje 

Kaže nam da je vladika Grigorije dosta uradio za SPC u Hercegovini i da ostavlja mnogo bolje stanje nego što je zatekao kada je imenovan 3. oktobra 1999. godine.

"Čovjek iz Hercegovine je novi vladika, a vladika Grigorije ide za Njemačku. To je odluka Sabora SPC. Situacija je sada puno bolja... Hvala Bogu, čovjek njegovog kova (vladike Grigorija), razmišljanja i profila ga nasljeđuje, i to je onako jako bitno. Bitno je da se nastavi taj kontinuitet", rekao je paroh Krulj za naš portal.

 On kaže da je imao priliku da čestita novom vladiki Rađenoviću i staviti mu se na raspolaganje.

 Novi vladika je poručio da mole za njega, jer su mu sada potrebni mir i duhovne pripreme za odgovornu dužnost. Inače, riječ je, saznajemo, o veoma skromnom i čovjeku predanom svojoj misiji. Prema procjenama, on bi na dužnost mogao stupiti tokom jeseni ove godine.

 Kako Radiosarajevo.ba saznaje, u dolini Neretve vlada veliko iznenađenje, bezmalo šok, nakon što je objavljeno da odlazi vladika Grigorije. Također, ne manje je odlukom Sabora SPC iznenađen i sam monah Rađenović.

 Vladika Grigorije zasada se ne planira javno očitovati o navedenoj odluci Sabora SPC. Zanimljivo je da je on svojevremeno spominjan i u kontekstu budućeg patrijarha SPC, pa je ovakva odluka razlog još većeg iznenađenja.

 Međureligijski dijalog

 Inače, patrijarh srpski Irinej je u maju 2016. godine predložio je vladiku Grigorija za mitropolita dabrobosanskog u Sarajevu, što je Sabor jednoglasno prihvatio. Međutim, vladika Grigorije to nije prihvatio, jer ima svoju eparhiju i predlagao je da bude izabran neko drugi.

 Međutim, potkraj prošle godine pojedini mediji u Srbiji plasirali veoma negativne tekstove o vladiki Grigoriju, tvrdeći čak da ga se patrijah Irinej stidi!? Sve je to pomalo ostavilo utisak da se neko želi riješiti vladike zahumsko-hercegovačkog, te da on ode s ovih prostora, iako je posljednjih godina snažno radio na međureligijskoj saradnji i popravljanju međunacionalnih odnosa, ne samo u Hercegovini, već i u cijeloj BiH.

 Nedavno je u  okviru petog simposiona "Teologija u javnoj sferi", koji je održan tokom februara 2018. godine, u Trebinju, potpisao Platformu za mir, u ime Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, odnosno u ime svih vjerskih zajednica i crkava u BiH.

 Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije (Durić) je rođen 17. decembra 1967. godine u Varešu, u pravoslavnoj srpskoj porodici, od oca Zdravka Durića i majke Savke rođ. Jović. Djetinjstvo je proveo u selu Planinica, gdje je živjela njegova porodica, inače porijeklom iz sela Banjani iz okoline Bilećkog jezera. Osnovnu i srednju elektrotehničku školu je završio u rodnom mjestu, srednju Bogoslovnu školu u Beogradu, a fakultet u Skoplju. Bio je na postdiplomskim studijima u Atini.

 Zamonašen je u manastiru Ostrog 23. juna 1992. godine, odakle odlazi sa episkopom Atanasijem (Jevtićem) u obnovljeni manastir Uspenja Presvete Bogorodice Tvrdoš kod Trebinja. Nakon toga, 1999. godine, postao je vladika blagoslovom patrijarha Pavla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije