SNSD traži odgađanje sjednice Parlamenta BiH

Radiosarajevo.ba
SNSD traži odgađanje sjednice Parlamenta BiH
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Sa sjednice državne skupštine

Klub poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas zahtjev za odgađanje 2. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zakazane za četvrtak, 17. januara.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD Staša Košarac potvrdio je za Srpskainfo da su tražili odgađanje sjednice iz razloga jer bi se na njoj trebali birati članovi stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, što je apsurdno s obzirom na to da još nije izabran predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

"Smatramo potpuno bespotrebnim i neargumentovanim ulaziti u proceduru imenovanja stalniih tijela Predstavničkog doma jer je ključno pitanje izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Na taj način bi se definisala struktura, odnosno većina koja će činiti zajednički nivo vlasti. Mi danas ne znamo ko je ta struktura zajedničkog nivoa vlasti", kazao je Košarac.

Pojašnjava da će se tek nakon definisanja većine u zajedničkim institucijama, omogućiti nesmetan rad i funkcionalnost, odnosno efikasnost rada stalnih radnih tijela Predstavničkog doma.

"Smatramo da bi preuranjenim izborom članova stalnih komisija i njihovim konstituisanjem Predstavničkom domu bilo omogućeno da raspravlja i glasa o dokumentima koje bi u Parlamentarnu skupštinu BiH slao Savjetu ministara u tehničkom mandate", kaže Košarac.

On ističe da bi se time ušlo u neustavnu i apsurdnu situaciju nepostojanja podjele između zakonodavne i izvršne vlasti.

Košarac pojašnjava da bi to značilo da bi Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Mirko Šarović i Dragan Mektić iste akte razmatrali i usvajali kao predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara, a potom i kao poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Proces izbora članova i konstituisanja stalnih radnih tijela Predstavničkog doma treba započeti tek nakon što Predsjedništvo BiH ispuni svoju ustavnu i zakonsku obavezu i imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara",  kategoričan je Košarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije