Smijenjene skupštine pet preduzeća, imenovani novi kadrovi

Radiosarajevo.ba
Smijenjene skupštine pet preduzeća, imenovani novi kadrovi
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Skupština Kantona Sarajevo

Nakon žustre rasprave u kojoj su najglasniji bili zastupnici Kluba SDA, razriješene su Skupština i članovi preduzeća "Rad" , kao i skupštine preduzeća "Park", ZOI '84, "Sarajevošume" i GRAS.  

Na dnevnom redu kadrovska rješenja u GRAS-u, Radu, Parku...

 Zastupnici su također potvrdili imenovanje novih predsjednika i članova skupština ovih preduzeća.

Za vršioca dužnosti predsjednika Skupštine GRAS-a imenovan je Adis Šehić, a za vršioce dužnosti članova Edita Sulejmanović i Ensar Mulaosmanović.

Kada je u pitanju preduzeće Rad, za v. d. predsjednicu Skupštine imenovana je Lejla Dragnić, dok su Melća Đidelija i Mirsada Hodžić v. d. članovi Skupštine.

U Skupštinu ZOI'84 imenovani su Majo Duka (vršilac dužnosti predsjednika Skupštine), Amar Nurković (vršilac dužnosti člana Skupštine) i Suad Masleša (vršilac dužnosti člana Skupštine).

Skupština KS donijela je Odluku i o imenovanju rukovodstva Skupštine Parka, kojeg čine Jasna Planinčić (v.d. predsjednik Skupštine), te v.d. članovi Selma Zunđa i Dejan Radmilović. Zanimljivo je da je Selma Zunđa danas prvo razriješena, pa ponovo imenovana na ovu poziciju.

U Skupštinu preduzeća Sarajevo-šume imenovani su Mirza Batalović, Fuad Zuko, te Jasmin Šutković.

Tokom rasprave zastupnici Stranke demokratske akcije nisu podržali odluke o razrješenju i imenovanju novog rukovodstva skupština preduzeća iz razloga što izvještaji o poslovanju ovih preduzeća koje Skupština KS nije podržala odnose se na 2017. godinu, dok su osobe koje su razrješene dužnosti na svoje funkcije stupile tek 2018. godine.

Mirza Čelik, zastupnik SDA, kazao je da bi načinom na koji se ovo rješava napravili presedan u Skupštini te da se ove tačke trebaju povući s dnevnog reda.

Ipak, pristupilo se glasanju nakon čega su postavljeni novi kadrovi u već spomenutih pet preduzeća.

Podsjetimo, Skupština KS je na današnjoj sjednici donijela odluku o izmjeni Odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine KS, a donesena je i Odluka o izmjeni Odluke o davanju suglasnosti o statusnoj promjeni Fonda KS za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida.

Na kraju sjednice premijer KS-a Edin Forto poželio je da se što više ljudi okupi na manifestacijama obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

"Molim vas, provedite 1. mart na otvorenom, družite se. Nemojte vrijeme provoditi u zatvorenom prostoru", kazao je premijer Forto, nakon čega je sjednica završena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije