Nikola Špirić smijenjen s čela zajedničke Komisije za nadzor nad OSA-om

Radiosarajevo.ba
Nikola Špirić smijenjen s čela zajedničke Komisije za nadzor nad OSA-om
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nikola Špirić
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH smijenio je Nikolu Špirića (SNSD) s pozicije predsjedavajućeg Komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Većina državnih parlamentaraca podržala je prijedlog Srpske demokratske stranke (SDS) da se Špirić smijeni. Za smjenu je glasalo 23, protiv je bilo 10, a tri zastupnika bila su suzdržana.

Ranije je šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević podnijela zahtjev da se Špirić smijeni s ove funkcije, predloživši da se umjesto njega imenuje Borislav Bojić, što je također usvojeno. Pandurević je kao argumente za smjenu navela da Komisija za nadzor nad OSA-om nije informirala zastupnike u Parlamentu BiH o tome da li je Špirić poslao OSA-i lažne zaključke.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac spomenuo je politički obračun unutar same Komisije za nadzor nad OSA-om.

“Nije postojao rok do kad Komisija treba se izjasniti o upućivanju falsificiranih zaključaka”, napomenuo je Košarac.

Košarac je nakon toga, po ko zna koji put ponovo zatražio smjenu predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH Šefika Džaferovića, zbog navodne povezanosti s navodnim ratnim zločinima. To nije prihvaćeno, pa su kao i ranije, zastupnici SNSD-a demonstrativno napustili sjednicu. Ipak, kada je počela tačka dnevnog reda u vezi sa smjenom Nikole Špirića, zastupnici SNSD-a su se vratili na sjednicu kako bi ga, na neki način, odbranili.

Saša Magazinović iz SDP-a BiH je komentirajući dnevni red ocijenio kao "sramotu" to što je na njemu samo jedan zakon koji je predložilo Vijeće ministara BiH, dok su sve ostale zakone predložili zastupnici.

Na prijedlog Zastupničkog doma PSBiH da se smijeni Špirić, jučer je Komisija za nadzor nad OSA-om odbila to. Članovi Komisije su nakon sjednice upozorili da Špirića trebaju smijeniti državni parlamentarci.

Sjednici su prisustvovali svi zastupnici osim zastupnika iz BPS-Sefer Halilović, Zaima Backovića koji je opravdano odstutan zbog smrti bliskog člana porodice, te zastupnika SDP-a BiH Denisa Bećirovića koji je slomio ruku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije