Smajlović: Ovo je pobjeda za djecu cijele BiH, ne samo Vrbanjaca

B. T.
Smajlović: Ovo je pobjeda za djecu cijele BiH, ne samo Vrbanjaca
Foto: RSA / Nedžad Smajlović

"Ovo je pobjeda ne samo za našu, već za djecu u cijeloj BiH. Ne slavimo, ali smo vrlo sretni, veoma nam je drago da će naša djeca, konačno, u svojoj školi moći pohađati nastavu na maternjem jeziku". 

Kazao je to u izjavi  za Radiosarajevo.ba Nedžad Smajlović, jedan od roditelja školaraca iz Vrbanjaca, Kotor-Varoš, nakon što je jučer stigla informacija da je Vrhovni sud RS-a donio  presudu kojom je potpuno uvažio tužbu tužitelja i zahtjeve učenika i roditelja bošnjačke nacionalnosti Vrbanjci, Kotor-Varoš, odnosno učenika koji su pohađali Osnovnu školu "Sveti Sava" u Kotor-Varoši.

Sud je na nesumnjiv i nesporan način utvrdio da su bošnjačka djeca bila diskriminisana, da su imala pravo na nacionalnu grupu predmeta i da se prema njima nejednako postupalo u odnosu na drugu djecu u RS.

Stoga je Vrhovni sud RS-a naložio da se u tuženu školu uvede nacionalna grupa predmeta - Bosanski jezik i književnost, Priroda i društvo, Historija, Geografija, kao i da se ti predmeti izučavaju po bosanskom nastavnom planu i programu iz Zeničko-dobojskog kantona u FBiH, budući da je taj kanton geografski najbliži Kotor-Varoši. Presuda je pravosnažna. 

Smajlović podsjeća da su borbu za ovo vodili u proteklih šest godina. Toliko dugo bojkotiraju nastavu u OŠ "Sveti Sava", a u međuvremenu, djeca su pohađala instruktivnu nastavu u drugim, improviziranim prostorijama. 

"Na početku, radilo se o 128 djece, ali su u međuvremenu neka odselila u inostranstvo, neki su zbog pritisaka djecu vratili u matičnu školu... tako da  trenutno imamo 60 učenika od prvog do devetog razreda koji pohađaju instruktivnu nastavu", kazao nam je Smajlović. 

Nije siguran kada bi se djeca mogla vratiti u svoju školu, ali kaže da su po presudi RS i tužena škola dužni da u roku od 30 dana dobrovoljno postupe prema ovoj pravosnažnoj presudi. 

"Čuo sam da direktorica čeka instrukcije od Ministarstva, koje još nije bilo dobilo presudu... to je to što mi znamo. A kako će u školi reagovati? Nadam se da će imati isto mišljenje kao i mi: da djeca treba da se vrate, da imaju svoja prava, da zajedno idu u školu, grade bolje sutra, valja ovu državu pokrenuti...", kazao nam je Smajlović, upitan kakve reakcije očekuje iz škole. 

S obzirom na činjenicu da i u drugim povratničkim mjestima roditelji i njihova djeca vode borbu za maternji jezik, Smajlovića smo upitali šta poručuje onima koji se još bore za svoja prava.  

"Roditeljima u Konjević-Polju, Vukosavlju, Kotorskom, Bosanskom Petrovcu, poručio bih da ne odustaju, da istraju u svojim zahtjevima, traže pravdu, kako bi došli do svog cilja. I mi smo to radili šest godina, ali smo na kraju uspjeli", kazao nam je Smajlović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije