5 do 12 / Slučaj David Dragičević: Ifet Feraget podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH

15. 03. 2019. u 13:32:00 F. Z.

Shares:2115

Danas, u 12 sati, na bečkom groblju po drugi put je sahranjeno tijelo ubijenog mladića iz Banje Luke, Davida Dragičevića. Ekshumiran je s banjalučkog groblja po želji roditelja - majka Suzana već neko vrijeme živi u Austriji, a njegov otac, jedan od dva simbola borbe za Pravdu u ovoj zemlji, Davor Dragičević pobjegao je iz ove zemlje - institucije RS-a proglasile su ga kriminalcem i raspisale potjernicu za njim. 

Spavaj mirno, dijete drago: David Dragičević sahranjen drugi put

Iste te institucije već godinu dana nisu uspjele riješiti slučaj otmice i ubistva Davida Dragičevića.

Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića, danas je, tačno u 5 do 12, Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine predao apelaciju Davora Dragičevića, koju je ranije više puta najavljivao.

"Apelaciju sam predao upravo na dan Davidove druge sahrane kao jedan simboličan čin i znak da je vrijeme da se ovaj slučaj počne rješavati ali i kao znak da borba za istinu i pravdu u predmetu David Dragičević (kao i predmetu Dženan Memić) mora biti dovedena do kraja.

Apelaciju sam podnio zbog kršenja prava na život, odnosno neprovođenja djelotvorne istrage, s obzirom na to da je dosadašnja istraga očigledno imala za cilj zataškavanje otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića, zbog kršenja zabrane nehumanog postupanja prema oštećenom, zbog kršenja prava na pravično suđenje, zbog kršenja prava na djelotvoran pravni lijek i zbog kršenja prava zabrane diskriminacije po bilo kojem osnovu", izjavio je Ifet Feraget za portal Radiosarajevo.ba.

Istom apelacijom je, kako nam je kazao, osporio i naredbe Republičkoj javnog tužilaštva RS o obustavljanju istrage protiv Željka Karana i nesprovođenja istrage protiv Darka Ilića, Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP RS-a.

Navedena lica više puta su se, nezvanično, dovodila u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića koji je nestao 18. marta 2018. u Banjoj Luci. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije u rijeci Crkvena, na ušću u rijeku Vrbas.

Više o ovom slučaju čitajte OVDJE.

NEMA KOMENTARA