Slučaj bh. autobusa u Njemačkoj: Mogu li naše vlasti spriječiti poniženja putnika

J. M.
Slučaj bh. autobusa u Njemačkoj: Mogu li naše vlasti spriječiti poniženja putnika
/ Policijske kontrole autobusa u Njemačkoj su svakodnevne (Foto: Policija Rheinland-Pfalz)
Prije nekoliko dana pisali smo o slučaju autobusa s registarskim oznama BiH koji je isključen iz saobraćaja u Njemačkoj, a 50 putnika primorano da sačeka zamjensko vozilo.

Podsjetimo, njemački policajci i istražitelji inspekcije rada, tokom redovne kontrole vozila za javni prijevoz putnika, otkrili su uljne mrlje u motornom prostoru što im je bio signal da bh. autobusu (nije saopćeno ime prijevoznika) zabrane vožnju zbog opasnosti od nastanka požara.

Pokušali smo saznati kakve mjere poduzimaju bh. vlasti da bi spasili ugled države, a putnike poštedjeli nemilih iskustava tokom putovanja.

"Ključ je u kvalitetu, održavanju i ispravnosti autobusa, što je povezano sa starošću vozila. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH propisalo je da autobuski prijevoznici u našoj zemlji mogu uvoziti polovne autobuse koji zadovoljavaju minimalno Euro-3 emisione norme, odnosno Euro-5 za nove autobuse. Ima razmišljanja i o podizanju granice na Euro-4 za polovne autobuse, ali mislimo da još nije pogodan ekonomski moment", kazao je za Radiosarajevo.ba Igor Pejić, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Dodao je da, bez obzira na emisione norme, autobus mora biti tehnički ispravan, dok prijevoznik treba pribaviti dokument o zadovoljenju tehničkih uvjeta koji mu izdaju entitetska ministarstva.

"O slučaju o kojem ste izvijestili, isključenju iz saobraćaja bh. autobusa u Njemačkoj, naše Ministarstvo još nije dobilo informaciju od njemačkih kolega. Ali, sigurno će nam Nijemci poslati prijavu na osnovu koje ćemo poduzeti mjere protiv nesavjesnih prijevoznika", kazao je Pejić i dodao da nema sumnje da su kontrole tehničke ispravnosti u Njemačkoj skoro svakodnevne i mnogo rigoroznije nego u našoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije