Slobodan Vasković na svom blogu otkriva ko je Dodiku dao spornu ikonu

2
Radiosarajevo.ba
Slobodan Vasković na svom blogu otkriva ko je Dodiku dao spornu ikonu
Foto: Bl-portal / Ikona

Novinar Slobodan Vasković na svom blogu objavio je tekst u kojem otkriva ko je predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku dao ikonu koju je poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Kako piše Vasković Mile Radišić, vlasnik fime Grand trade donio je ukradenu ikonu iz Luganska svom kumu Miloradu Dodiku da je pokloni ministru Lavrovu.

Navodno je Radišić Ikonu Svetog Nikole dobio od svojih "ruskih prijatelj", koji su od njega zatražili da je preda Dodiku i predloži mu da je obavezno pokloni Lavrovu tokom njegove posjete Istočnom Sarajevu.

Ikona je ilegalno unešena u BiH.

Radišić je vrlo precizno uradio posao koji mu je naložen, a Dodik je Ikonu prihvatio.

"Iz najužeg Vrha Režima Dodik je poklanjanjem Ikone, kako mu je rečeno, trebalo da podvuče supremaciju Rusije nad Istočnim oblastima Ukrajine (Donjeck i Lugansk), koje ne priznaju centralnu vlast u Kijevu, već se smatraju dijelom Rusije (Konfederacija NovoRusija). Plus Svelosvensko bratstvo, što je poklanjanje Ikone trebalo da simbolizuje, uz navedeno", piše Vasković.

Radišić je ikonu Dodiku predao tokom septembra 2020. Dodik je, bez mnogo razmišljanja, ikonu prihvatio, kao i cijeli koncept vezan za nju, koji mu je prenio Radišić.

"Dodik je slijepo vjerovao i da će na taj način u velikoj mjeri sebe “oprati” pred Rusima zbog potpisivanja ANP-a, ne shvatajući da će upravo zbog toga biti brutalno kažnjen od Rusije.

U cijeloj "oparciji" pripreme "pranja" Dodik "na Velika Zvona" pred Rusima učestvovale su njegove savjetnice Nina Sajić i Ana Trišoć Babić.

Prihvatajući Ikonu od Radišića, njenim poklanjanjem Lavrovu, Dodik je upao u rusku zamku “Gvozdena njuška” u kojoj je još uvijek zarobljen i nikako ne nalazi načina da se izvuče iz cijele afere, koja je dostigla Planetarne razmjere", napisao je Vasković.

Tekst možete nastaviti čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije