Slobodan Ujić: Došlo je do ogromnog povećanja broja migranta, imamo kontrolu

Radiosarajevo.ba
Slobodan Ujić: Došlo je do ogromnog povećanja broja migranta, imamo kontrolu
Radiosarajevo.ba / Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima

Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da je došlo do ogromnog povećanja broja migranta koji ulaze u našu zemlju u odnosu na isti period prošle godine, ali naglašava da bh. institucije u potpunosti kontroliraju migratorne tokove.

Razgovarao: Faruk Vele

"Prema našim informacijama, taj broj je veći od 500 ljudi u prvih 45 dana ove godine. Prošle godine je u istom periodu bilo manje od 60 ljudi. Priliv jeste puno veći u odnosu na isti period prošle godine i prva tri mjeseca protekle godine. Mi ga, u saradnji sa ostalim agencijama, u potpunosti kontrolišemo i upravljamo migracijama", kaže on.

Komentirajući činjenicu da migranti spavaju, primjerice, po ulicama Ilidže ili u bogomoljama u drugih bh. gradova, Ujić ponavlja da se broj migranta kontrolira.

"Sad što neko uđe ilegalno u toku noći, ne prijavi se organima pa ih prihvati neka nevladina organizacija... Ona ih može prihvatiti, ali moraju znati da krše zakon ako ne prijave to Službi za poslove sa strancima. Onda daju izjave ovdje prespavala dva ili pet migranta, preuveličavaju taj broj. Vidite, to nisu izbjeglice, već ilegalni migranti. Prve prekršaje i ilegalno prelaze granicu. Svaki građanin BiH je dužan da javi gdje se nalaze ti ljudi. Imamo 16 centara Službe za poslove sa strancima koji djeluje od Trebinja do Bihaća. Mogu javiti njima, nama u sjedištu ili prvoj policijskoj stanici", navodi Ujić.

Koordinaciono tijelo za migracije, na čijem je čelu državni ministar Dragan Mektić je zasjedalo u petak.

"Mi smo donijeli neke odluke da pojačamo rad Granične policije, Službe za poslove sa strancima, da pokušamo priječiti ilegalne prelaske. Jer BiH nema smještajne kapacitete za prijem velikog broja migranta. Ali u razgovorima s migrantima, oni i ističu da ne žele ostati, da BiH koriste kao tranzitno područje. Oni imaju članove porodice u zemljama Evropske unije i to im je cilj", naglašava direktor Službe za poslove sa strancima.

S druge strane, također tvrdi da migranti uglavnom ne žele kretati prema azilantskim centrima.

"Tamo mjesta zasad ima. On je popunjen 70 posto, ali, naglašavam, oni žele prema granici sa Hrvatskom, najviše u dijelu bihaćke regije, to jeste Velike Kladuše i Cazina", ističe Ujić.

Želi li Evropa unesrećene ljude

Upitan o procjenama i mogućem masovnijem priliku migranta Ujić naglašava da o tome ne mogu odlučivati samo bh. institucije.

"Ta ruta kreće od Grčke, preko Albanije i Crne Gore, a drugi dio ide preko Srbije. Ne odlučujemo samo mi. Međunarodni faktor je upoznat. Koliko Evropa želi ili ne da primi te ljude, ima li mogućnost da ih primi, ne odlučuju samo vlasti BiH", zaključio je Ujić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije