Skup podrške Ratku Mladiću 11. jula u Banjoj Luci

Radiosarajevo.ba
Skup podrške Ratku Mladiću 11. jula u Banjoj Luci
/ Ratko Mladić, Foto: EPA/Radiosarajevo.ba
Policijskoj upravi Banja Luka 11. jula ove godine prijavljen je skup podrške generalu Ratku Mladiću kojem se sudi u Haagu.

Iz policije je potvrđeno da je okupljanje odobreno.

Kako je navedeno, pripadnici PU Banja Luke osiguravat će ovaj skup.Najavljeno je da će 100 do 200 učesnika prošetati kroz centar Banje Luke od Trga Krajine do Narodnog pozorišta RS-a, a zatim do Hrama Hrista Spasitelja gdje će se zadržati.

Podsjećamo da je haško tužilaštvo zatražilo da se kao neosnovana odbaci žalba odbrane Ratka Mladića na odluku kojom je bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske odbijen zahtjev za privremeno puštanje na liječenje u Rusiju.

Mladić je, kao komandant VRS-a, optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata koji je u šest općina imao razmjere genocida, za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo 2012. godine, a od maja 2011. nalazi se u pritvoru.

Presuda Mladiću očekuje se krajem godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije