Škrijelj održao press u Sarajevu, na konferenciji se pojavila i Sebija Izetbegović

E. H.
Škrijelj održao press u Sarajevu, na konferenciji se pojavila i Sebija Izetbegović
Foto: Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović također došla na press

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, održao je danas u Sarajevu pres-konferenciju o kršenju Zakona o visokom obrazovanju KS i zloupotrebama na Medicinskom fakultetu.

 Prije početka pressa, u salu je ušla i Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), s kojom su došli i šefovi pojedinih odjela na KCUS-u.

Po ko zna koji put došlo je do zloupotrebe akademske zajednice u političke svrhe, kazao je na početku pressa rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

"Posljednje saopćenje Medicinskog fakulteta usmjereno je na diskreditaciju osnivača tog fakulteta. Ono je i objavljeno na stranici fakulteta i to u vrijeme godišnjih odmora i time je i ta stranica zloupotrijebljena. Mi se suočavamo s nesvakidašnjom pojavom i suočavamo se sa svim elementima nezakonitog djelovanja. Medicinski fakultet ne poštuje Zakon i Statut, oni ignorišu odluke i sudova. Na toj instituciji imamo potpuno odsustvo vladavine prava", kazao je Škrijelj.

Dodao je da očekuje da se ta institucija vrati u okvire zakona: "Očekujemo da se izabere v.d. dekana, pa onda i dekan. Sud je upozoren na sva kršenja od strane Medicinskog fakulteta. Nadamo se da će uskoro biti raspisan konkurs za izbor dekana u skladu sa zakonima. To je jedino što mi tražimo od Medicinskog fakulteta. Sva je priča o tome."

Sebija Izetbegović sluša izlaganje Škrijelja - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Sebija Izetbegović sluša izlaganje Škrijelja

Prema njegovim riječima, to treba uraditi što prije.

"Ovo su jednostavna pitanja i ona trebaju biti predmet civilizirane rasprave, što je nestalo objavom pomenutog saopćenja na stranici Medicinskog fakulteta. U saopćenju se vrši napad na mene. Ako ja nekog prozovem, taj treba da koristi taj medij, a ne stranicu fakulteta", naglasio je Škrijelj.

Škrijelj je dodao da Univerzitet samo traži poštivanje zakona i Statuta.

"U zakon je uneseno mnogo formulacija s kojima se nije slagala akademska zajednica. Međutim nema suprostavljanju zakonu dok se on ne promijeni. Izmjene zakona su u toku i onda će se moći drugačije postupati. Drago mi je da danas prisustvuje jedan dio naučno nastavnog vijeća. Tražili smo brojne promjene zakona i to smo u pisanoj formi dali komisiji i poslali osnivaču. Ponovili smo iste izmjene i 2019. To je pravo osnivača, Univerzitet se može, a i ne mora ispoštovati. U tom pogledu, Univerzitet u Sarajevu kategirički demantira sve navode iz saopćenja Medicinskog fakulteta. Upozoravam da to nije dobro ponašanje i da neće biti dobro za fakultet i Univerzitet. Upozoravam da prestanete koristiti infrastrukturu fakukteta za političke proglase, to nije dopušteno raditi. Ne možete na stranici postavljati pismo protiv prvog čovjeka zakonodavne vlasti", kazao je Škrijel.

Pressu prisustvovala i Semra Čavaljuga - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Pressu prisustvovala i Semra Čavaljuga

Dok je ovo govorio iz sale su se čuli komentari, na šta je reagirao rektor Škrijelj i zamolio da ga se ne prekida dok govori.

"Nadam se da možemo imati taj nivo dostojanstva", poručio je Škrijelj. 

Škrijelj je potom i nastavio: "Još jednom, akademskim riječnikom i u toleratnoj amtosferi, pozivam kolege i kolegice s Medicinskog zakona da se vrate u okvire zakona. Time će biti otklonjeni svi problemi. Ako bude ozbiljnijih povreda i krivičnih djela odgovarat će oni koji su to počinili."

Odgovarajući na pitanja novinara, Škrijelj je kazao da očekuje da profunkcionira pravna država: "Onaj ko ne poštuje zakon ne poštuje državu. Oni šire anarhiju. Niko se ovdje ne prepucava s Medicinskim fakultetom. Samo se treba poštovati zakon i to je javni interes. Ja ne želim da dovedem do narušavanja javnog interesa."

Prema njegovim riječima, nije javni interes da se na stranici fakulteta objavi da rektor laže.

Rifat Škrijelj - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Rifat Škrijelj

"Mi bismo mogli ugasiti tu stranicu, ali neću zbog javnih interesa i studenata. Taj se prostor ne smije zloupotrebljavati i to je rušenje javnog interesa", smatra Škrijelj.

Odgovarajući na pitanja, Škrijelj je kazao da "nema govora o sukobu zbog fotelja ili stolica".

"Nikad se nisam upletao u to. Imali smo nedavno izbor dekana i ja se nisam uplitao u to. Kad je u pitanju vijeće Medicinskog fakulteta, ja to ne mogu znati jer nisam dio vijeća", kazao je Škrijelj.

Dodao je da je jedan od zahtjeva da se neki profesori vrate na medicinski fakultet.

"To je sud utvrdio za Ismeta Gavrankapetanovića. Samo zato što su ti ljudi promijenili kliniku, oni više ne mogu tamo predavati. To nema smisla, jer onda na našem fakuktetu ne bi mogao predavati neko s Harvarda. Ima način organizacije", pojasnio je Škrijelj.

Detalj s pressa - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Detalj s pressa

Odgovarajući na pitanja novinara Škrijelj je kazao da Univerzitet nije obavješten o razlozima podnošenja ostavke ministrice Zinete Bogunić.

"Kad su u pitanju izmjene Zakona o visokom obrazovanju KS, te izmjene se ne odnose samo na Medicinski fakultet. To su izmjene koje je Univerzitet poslao još prošle godine i niti jedan dio izmjena ne odnosi se samo na Medicinski fakultet", pijasnio je Škrijelj.

Dodao je da Medicinski fakultet nije privatno vlasništvo.

"Kao rektor imao sam stalno osporavanje od politike. I to preko jedne političke partije, ali neću o tome govorim, jer rektor i dekani nemaju pravo biti članovi rukovodstva i izvršnih tijela političkih partija. I iz toga razloga danas ne želim govoriti o politici. Svoje političke stavove predstavit ću van akademske zajednice. Jesam član Savjeta za obrazovanje SDA i iz te stranke imam probleme", istakao je Škrijelj.

Dodao je da član savjeta može biti i neko ko nije član stranke: "Nikad to nisam negirao. Akademska zajednica a ne politika bira rektora. Ja sam bio dužan da podnesem ostavku na političke funkcije, bio sam u izvršnom odboru SDA u Sarajevu i to sam uradio. Primarno sam rektor, pa onda član neke stranke."

Poručio je da nije ni mentor niti štićenik nekom iz politike.

"Ako se ovako nastavi ponašati Medicinski fakultet napravit će štetu sebi, a država će profunkcionirati. Fakultet je imao i dekana prije trenutne gospođe. Nemam ništa protiv uvažene kolegice i nemam favorite, ne zanima me koga će vijeće izabrati. Dokaz da nemam ništa lično je u julu 2017. godine kad smo razgivarali i kad sam govorio da se treba raditi po zakonu", rekao je Škrijelj.

Dodao je da je Medicinski fakultet potrošio milion KM više nego što su trebali.

"Moj stav je da ljekari i njihove mlađe kolege trebaju adekvatno biti plaćeni, ali to mora biti napisano i normirano. Naravno da to ne treba da bude manje nego kod ostalih", kazao je Škrijelj.

Prema njegovim riječima, Medicinski fakultet u ovom trenutku nema izabranu dekanesu.

"To je završena priča, jer rektor nije potpisao to rješenje", poručio je Škrijelj.

Dodao je da proslijeđena krivična prijava koja je dopunjavana u više navarata.

"Podnesena je protiv lica koja su prekršila zakone. Ne bih o imenima", zaključio je Škrijelj.

Na kraju je rektor Škrijelj zamolio medije da s današnjim "gostima na pressu" razgovaraju u njihovim prostorijama. Novinari su ipak pokušali uzeti izjavu od Izetbegović, a Škrijelj je zamolio medije da ne zloupotrebljavaju prostorije Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije