Skijaši, planinari, turisti osjećajte se sigurno: Uspješna vježba na Bjelašnici

N. Ka - F. Z.
Skijaši, planinari, turisti osjećajte se sigurno: Uspješna vježba na Bjelašnici
Foto: Radiosarajevo.ba / Vježba na Bjelašnici

Vježba u okviru godišnjeg plana obuke i izvođenja vježbi i zajedničkog djelovanja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane), u cilju pružanja podrške i pomoći u slučaju bilo kakve nesreće održana je danas na Bjelašnici.

FUCZ je učestvovao u vježbi u okviru logističke podrške i s timom od 45 obučenih pripadnika za traženje i spašavanje nestalih. Pored FUCZ i OS BiH u vježbi je učestvavlo i Kantonalno javno preduzeće “ZOI ‘84ˮ, koje rukovodi skijalištem na Bjelašnici i PU Trnovo, čiji će pripadnici, zajedno s pripadnicima FUCZ i OS BiH, obezbjeđivati mjesta na kojima će se odvijati vježba.

Na vježbi je učestvovalo oko 70 ljudi, a cilj ovakvih aktivnosti je prezentacija mogućnosti navedenih službi i provjeru njihovih sposobnosti i opremljenosti pri zajedničkom djelovanju na terenu, kao i približavanje javnosti raspoloživih resursa, te promociju planine Bjelašnice i njenih potencijala, ali i pripremu za Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara 2019. godine, a u čijoj će realizaciji učestvovati i FUCZ kroz uključivanje ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava i drugih kapaciteta u različite vidove projekta EYOF 2019. 

Direktor FUCZ Fahrudin Solak kaže da na ovakav način pokazuju da su spremni da odgovore izazovima koji budu stavljeni ispred njih.

"Danas smo prisustvovali zajedničkoj vježbi civilnih i vojnih struktura u pomoći civilnim struktura. Kolege iz Oružanih snaga BiH koristili su tri letjelice, a mi smo na zemlji radili zajedno sa njima. Spuštali se repelingom, radili transport ljudstva korsitili opremu, za pristup nepristupačnom terenu, sanke, skijaše. pored nas i OSBIH su bile i koelge iz Hitne službe, ZOI i službi spašanjava. Ova vježba govori o korištenju resursa kojim raspolažemo  u ovakvim situacijama", kazao je Solak i dodao:

"Ova vježba je dokaz da možemo odgovoriti svim izazovima, ne samo mi već i sve volonterske organizacije koje imaju bilo kakvu potrebu da se nađu na planini u bilo kom trenutku", zaključio je Solak.

Vježba je održana prema planiranom scenariju u kojem se  grupa planinara koja se spremala za  uspon prema vrhu Bjelašnice u jednom trenutku izgubila I pozvali su pomoć  što je bila njihova zadnja komunikacija koju su nadležni uspjeli da ostvare s njima. Dalje, posredstvom Operativnog centra 112 i Operativnog centra FUCZ, prve snage odgovora krenule su na teren i pokušaval  stupiti u kontakt s unesrećenim. Međutim, to nissu bili u mogućnosti napraviti i u pomoć su pozivali i Oružane snage BiH koje su stavile  na raspolaganje svoju helikoptersku jedinicu. Izviđački helikopter je nakon nekog vremena locirao unesrećene i nakon uspješnog izvlačenja oni su prebačeni na Klinički centar u Sarajevu.

Major Edin Čizmić, komadant drugog helikopterskog skvadrona kaže da je vježba uspješno izvedena, te da su na ovaj način prezentovali dio operatvnih sposobnosti OSBiH.

"Cilj ovakvih vježbi je da se pokaže spremnosti visok stepen motiviranosti OSBiH, te da smo uvijek tu za građane BiH. Radimo sve kako bi poboljšali naše sposobnosti i bili još efikasniji u budućnosti. Dodatni cilj ovakvih aktivnosti je da se unaprijedi komunikacija i da se uspstavi jasna linija kod ovako složenih operacija", rekao je Čizmić.

OSBiH raspolaže sa tehnikom starije generacije, kazao je Čizmić i dodao da sve što posjeduju je apsolutno operativno i da se koristi u punom kapacitetu.

Jedan od razloga ove vježbe je i EYOF koji se treba naredne godien održati na Bjelašnici, te je ova vježba jedan od pokazatelja da su civilne i vojne snage iz BiH spremne da odgovore svakoj situaciji koja se nađe ispred njih.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije