Skandalozno: Milorad Dodik visoke predstavnike nazvao kretenima!

Radiosarajevo.ba
Skandalozno: Milorad Dodik visoke predstavnike nazvao kretenima!
Foto: RTRS / Milorad Dodik

Nakon susreta sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je ponovo govorio o Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Poručio je da je, kako je rekao, moguć samo dogovor konstitutivnih naroda, ali da to podrazumijeva:

"Da nema onakvih kao što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i da nema onih morbidnih ambasadora i predstavnika međunarodne zajednice koji pokušavaju da nametnu svoj liberalni model u multietničko društvo. Pokušaju da se eliminišu elementi pripadništva i konstitutivnosti. Nego da se gradi politički sistem koji bi uvažavao da postoji samo čovjek sa svim njegovim pravima. Mi znamo da je to globalna podvala. Ta podvala je vezana za činjenicu da oni koji su moćni upravljaju, oni koji imaju novac upravljaju, a nikakav čovjek u tome nema nikakvog značaja. To je podvala koja se kreće čitavim svijetom."

Dodik opet po starom: Razgovori o promjeni Dejtona znače smrtnu presudu BiH

Kako je kazao, opredjeljenje da se održe unutar srpskog naroda je čvršće nego 1991. godine.

Smatra da se pokušava urušiti identitet srpskog naroda, što je objasnio sljedećim riječima:

"Tamo nas nazivaju kao bosanskim Srbima u želji da nam uskrate pripadništvo u cjelini srpskog naroda. Mi im odgovorimo da je to za nas postala uvreda. Ako od nas očekuju, muslimanski narod koji se do 1993. godine tako zvao, odjednom preimenuje sebe u bošnjački narod i da mi to poštujemo, zašto onda nama stalno podvaljuju priču da smo mi neki bosanski Srbi. Nismo bosanski Srbi. Mi smo Srbi. Ponosni smo na to što pripadamo tom narodu."

Dodik je mišljenja da je Dejtonski mirovni sporazum promjenjen, kako je rekao, u osnovnim elementima.

"On je već promjenjen. Ovi monstrumi, visoki predstavnici, niz njih su bili obični kreteni, kao što je bio Paddy Ashdown. Umro je, pa ga sada nećemo moći ganjati. U svakom slučaju, pokušavaju se sakriti iza neke velike sile", naglasio je.

Dodik Inzku: Šta ćeš ti ovdje?! Inzko Dodiku: Ja sam ovdje Tito!

Istakao je da Srbi u Bosni i Hercegovini, kako je kazao, samo insistiraju na svojim pravima.

Ocijenio je da trenutni odnosi u svijetu ne pogoduju održavanju bilo kakve međunarodne konferencije posvećene Bosni i Hercegovini. Mišljenja je da oni više pogoduju Srbima nego što je to bio slučaj 1995. godine.

"To što oni nisu uspjeli da dobiju te 1995, to je neka druga priča. Ja mislim da su dobili i previše. Mi te 1995. nismo uopšte trebali ostati u Bosni i Hercegovini, ali eto ostali smo. Mučimo se. Mrcvarimo se", dodao je.

Ponovio je da se promjene mogu desiti samo dogovorom konstitutivnih naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije