Izetbegović: Završio sam s Radončićem, dali smo mu mnogo šansi

J. Ć.
Izetbegović: Završio sam s Radončićem, dali smo mu mnogo šansi
Na sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) koja je počela u poslijepodnevnim satima u Sarajevu, glavna tačka o kojoj su čelnici SDA raspravljati jesu izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

U sjedište SDA su bili predsjednik stranke Bakir Izetbegović, te članovi stranke Halid Genjac, Aljoša Čampara, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Edin Mušić, Salko Zildžić, Ramiz Salkić, Safet Softić i drugi.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i lider SDA je danas kazao ko bi mogao biti kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Na pitanje novinarke "Koga vidi kao kandidata iz SDA za člana Predsjedništva BiH", Izetbegović je kazao:

"Kao kandidata za člana Predsjedništva BiH ako trebam reći, ja vidim premijera na državnom nivou - Denis Zvizdić, dvojicu predsjedavajućih u domovima - Šefik Džaferović i Safet Softić, te potpredsjednika SDA Adila Osmanovića", izjavio je Izetbegović.

Lider SDA je kazao da bi svaki od njih četvorice bi mogao dobro obnašati posao koji on radi.

"Ostali potpredsjednici SDA su nešto mlađi", rekao je Izetbegović.

Prvi čovjek SDA je, komentarišući naredne izbore i buduće koalicije, kazao da je on završio s Fahrudinom Radončićem.

"Bošnjaci trebaju prestati svaku vrstu koalicije s njim. Dali smo mu puno šansi i mislim da je on fiks s kojim ne bih više", dodao je Izetbegović.

Podsjetimo, uoči ove sjednice jedan od potpredsjednika SDA Safet Softić istaknuo je da će akcent na današnjoj sjednici biti upravo na izbornom zakonodavstvu, te je napomenuo da je SDA još u maju zadužila grupu ljudi koja bi trebala izvršiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

"Radna grupa je radila na tome i vjerujem da će to biti predmet rasprave na sjednici Predsjedništva stranke, a kada i na koji način ćemo to staviti u proceduru, o tome će danas Predsjedništvo donijeti odluku", rekao je Softić.

Softić je istaknuo da će se do izbornog ciklusa iduće godine u minimalnoj formi morati riješiti pitanje članova Izbornog zakona koje je Ustavni sud BiH stavio izvan snage, a koji se tiču popunjavanja Federalnog doma naroda.

"O tom pitanju mora se doći do konsenzusa", podvukao je te dodao da je veoma teško doći do rješenja u vezi s pitanjima Izbornog zakona koja su u javnosti sporna, a da se pritom ne provedu presude Europskog suda za ljudska prava.

Prema njegovom mišljenju, najispravniji i najrealniji put bila bi provedba presuda i donošenje rješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije