Sjednica VSTV-a: Ko su kandidati za glavnog tužitelja TK-a i šta su im planovi

E. H.
Sjednica VSTV-a: Ko su kandidati za glavnog tužitelja TK-a i šta su im planovi
Foto: Dženan Kriještorac / VSTV

U nastavku današnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) svoje programe rada predstavljaju kandidati za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Kandidati za glavnog tužioca Tužilaštva TK su Tomislav Ljubić, aktuelni glavni tužilac i Dražena Pejanović, predsjednica Općinskog suda u Kalesiji.

Tomislav Ljubić

Ljubić ističe da Tužilaštvo TK ima zadovoljavajuće ljudske i sve ostale potrebne resurse kako bi se mogli izvršiti institucionalni zadaci.

"Nas 38 tužitelja postigli smo rezultate da su paradigma za većinu tužiteljstava u BiH", istakao je Ljubić.

Pojasnio je da su organizacijski okvir rada tužitelja posložili na način da se šefovi odsjeka, te zamjenici tužitelja i glavni tužitelj uključuju u složenije slučajeve, kojima daju prioritete.

"Ti predmeti imaju prioritet u našem djelovanju, a što treba nastaviti i u narednom periodu. Nema šanse da bi glavni tužitelj mogao biti na čelu ovog Tužilaštva da nije imao pomoć svojih
zamjenika. Za pet godina koliko sam ja tamo nijednom nismo došli u probleme", pojasnio je Ljubić.

Dalje kaže da jednim dijelom imaju problem sa starim predmetima i određenim brojem aktivnih predmeta, a to je stvar kapaciteta, dodao je.

"Što se tiče korupcije naši izvještaji dovoljno govore. Prošle godine imali ishodovane sudske odluke što na osiguranju, što na oduzimanju", kaže Ljubić.

U nastavku sjednice članovi Vijeća će Ljubiću postaviti nekoliko pitanja, a nakon toga će druga kandidatkinja prezentirati svoj program rada.

Dražena Pejanović

Druga kandidatkinja za glavnu tužiteljicu Tužilaštva TK Dražena Pejanović, koja je na funkciji predsjednice Osnovnog suda u Kalesiji, također je prezentirala svoj program rada. Odluku da se prijavi donijela je, tvrdi, kao rezultat dugogodišnjeg rada u pravosuđu u kojem je preko 23 godine.

Radila je kao istražni sudija i sudija krivičar.

Neki od njenih strateških ciljeva su smanjenje broja starih predmeta, povećanje efikasnosti rada tužilaštva, povećanje transparentnosti i povjerenja građana u rad Tužilaštva.

"U manje složenim predmetima svela bih na manje od šest mjeseci, jer veliki broj predmeta zastarjeva i jer se manipuliše statistikom, rade se manje složeni predmeti", tvrdi Pejanović.

Na kraju prezentacije je istakla da bi ona radila na usavršavanju kaznene politike da bude oštrija, pridržavala bi se državne strategije za ratne zločine, zalagala bi se za zaštitu ustavno-pravnog poretka, te bi se maksimalno zalagala da vratim povjerenje građana u Tužilaštvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije