Žustra rasprava o Pelješkom mostu: Ne smije se dozvoliti kriza s Hrvatskom

A. D.
Žustra rasprava o Pelješkom mostu: Ne smije se dozvoliti kriza s Hrvatskom
Sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH obilježila je žustra rasprava o Pelješkom mostu te odnosima BiH s Hrvatskom u cjelini.

Zastupnik SBB-a Fehim Škaljić je rekao da je njegov klub ponudio zaključak "koji vraća stvari na izvor", da se ratificira sporazum o granici iz 1999. On je istaknuo da se ne smije dozvoliti kriza s Hrvatskom s kojom BiH ima najdužu granicu.

Odgovarajući na izlaganje zastupnika Nikole Lovrinovića (HDZ BiH) koji je osporio ustavnost postupka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je poslao pismo Hrvatskoj i Europskoj komisiji, zastupnik SBB-a Damir Arnaut kaže da pisma u posljednje vrijeme šalju i SDA i HDZ.

"Ako Alija Izetbegović i Franjo Tuđman nešto potpišu pred 40 lidera, a vi govorite da ćete vi nešto pokrenuti, to je zaista neshvatljivo", rekao je Arnaut.

Zastupnik Momčilo Novaković (PDP-NDP) rekao je da "ovdje postoje dvije zainteresirane strane, dok treća, naizgled nije mnogo opterećena ovim problemom".

"Ponovo imamo ova pisma i mislim da oni u značajnoj mjeri štete ugledu BiH", kazao je Novaković.

Zastupnici će se danas izjasniti o Deklaraciji o Pelješkom mostu koju su na prošloj sjednici potpisala 24 zastupnika. Na tekst Deklaracije potpis su stavili poslanici iz SDA, Nezavisnog bloka, SDP-a, SBB-a, DF-a, A-SDA i BPS-a.

U Deklaraciji se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno EU, da bez odgađanja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH i da se hitno uključe u razgovore sa BiH radi postizanja bilateralnih rješenja u pogledu razgraničenja na moru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije