Sjećanje na žrtve: Stari most u znaku Cvijeta Srebrenice

Anadolija
Sjećanje na žrtve: Stari most u znaku Cvijeta Srebrenice
Anadolija / Stari most, Mostar
Cvijet Srebrenice večeras je osvijetljen na Starom mostu u Mostaru u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama srebreničkog genocida povodom 22. godišnjice stradanja nedužnih srebreničkih civila.

Projekcija Cvijeta Srebrenice upriličena je u organizaciji Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara.

"Mostarci se i na ovaj način solidariziraju s porodicama ubijenih", ističu organizatori, koji su projektiranjem brojnih zastava i simbola na UNESCO-ovom zaštićenom spomeniku i simbolu grada na Neretvi iskazali solidarnost Mostaraca i Mostarki.

Rijeka Neretva, mostarski mostovi i sam grad na Neretvi danas su u znaku žalosti i sjećanja s jasnim porukama da se zločini ne smiju zaboraviti niti više ikada ikome dogoditi.

Na mostu Hasana Brkića u organizaciji Udruženja građana "Sinovi Mahale" postavljen je veliki transparent s jasnim natpisom "Don't forget genocide in Srebrenica".

U večernjim satima, nakon učenja Fatihe i činom bacanja 71 karanfila u rijeku Neretvu, građani Mostara su odali počast identificiranim žrtvama koje su ukopane danas na kolektivnoj dženazi u Potočarima.

"Ovim želimo poručiti da smo uz narod u Srebrenici i da razumijemo njihovu tugu i žalost. Ovo je jedan znak naše solidarnosti“, kazao je predsjednik udruženja "Sinovi Mahale", Dževad Pašić.

On je naglasi kako se Srebrenica nikada ne smije zaboraviti niti dozvoliti da se ikada ikome ponovi, te poručio kako je krajnje vrijeme da svi koji su izvršili genocid na bilo kojoj strani odgovaraju za svoje zločine, da bi rodbina i obitelji nastradalih našli svoj smiraj.

Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, u Mostaru je danas održano niz aktivnosti u kojima su sudjelovali građani Mostara i brojni turisti iz zemlje i inozemstva.

Zastave su na državnim ustanovama i institucijama spuštene na pola koplja, građani i brojni turisti nose "Cvijet Srebrenice", a u ugostiteljskim objektima može se čuti samo muzika žalosti ili tišina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije