Situacija u Salakovcu mirna: Migrantima hranu obezbijedio Crveni križ

Radiosarajevo.ba
Situacija u Salakovcu mirna: Migrantima hranu obezbijedio Crveni križ
FOTO: Fena / Migranti u Izbjegličkom centru Salakovac
Prema izjavama voditelja Izbjegličkog centra u Salakovcu Edina Denje, situacija je trenutno mirna, a danas bi migranti trebali početi dobijati sredstva protiv bolesti.

 "Hljeb je došao i podijeljen je, hrana je obezbijeđena. Sve je mirno i nadamo se da će tako i ostati", dodao je kratko Denjo.

Inače, društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine, konkretno Crveni križ Federacije BiH (FBiH), preuzeo je obavezu da za izvjestan period obezbijedi hranu i higijenske potrepštine za migrante koji su premješteni u Izbjeglički centar u Salakovcu kod Mostara.

"Radi se o 270 do 290 osoba i nastojat ćemo da u prvoj fazi iz vlastitih sredstava obezbijedimo obroke za prvih 15 dana njihovog boravka, a za 15 dana nakon toga pobrinut će se Međunarodna organizacija za migracije (IOM)". pojasnio je generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

Kako je rekao za Fenu, od državnih institucija očekuju da se generalno pobrinu za obezbjeđenje sredstava za obroke i kompletnu brigu o migrantima u BiH, napomenuvši da su u taj proces, osim IOM-a, uključeni i UNICEF i UNHCR, kao i neke druge vladine i nevladine organizacije.

Pozitivnom je ocijenio činjenicu da su državne institucije u BiH odlučile da se uključe u rješavanje situacije s migrantima, konkretno u Sarajevu, te je podsjetio da je Crveni križu u Unsko-sanskom kantonu, u Bihaću, već odavno preuzeo na sebe brigu o migrantima u smislu obezbjeđenja privremenog smještaja.

"Očekujemo rješavanje ovog pitanja i na području Velike Kladuše, o čemu će se pobrinuti Vlada Unsko-sanskog kantona, uz pomoć državnih institucija i međunarodnih organizacija", dodao je.

Hodžić je pohvalio osoblje i volontere Crvenog križa u Bihaću, za koje kaže da su uradili zaista mnogo na zbrinjavanju migranata u ovom gradu, također u saradnji sa međunarodnim organizacijama.

"Evidentno je da je do sada EOM najviše podržao pomoć migrantima u Bihaću, a ova organizacija je obezbijedila i kompletnu opremu za prihvat migranata u Salakovcu", istaknuo je.

Napomenuo je da je i UNHCR ponudio dio kapaciteta za smještaj i prihvat migranata i izbjeglica u Salakovcu te da su pružili podršku Društvu Crvenog križa BiH, a osim njih, reagirao je i za pomoć migrantima izdvojio određena sredstva i Rijaset Islamske zajednice u BiH.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH rekao je da su ostvarili saradnju i sa Crvenim križom i Crvenim polumjesecom Italije, švicarskim Crvenim križom te organizacijom "World Vision“, koji su spremni da pomognu Crveni križ BiH pri pružanju podrške migrantima.

Izrazio je nadu da će ubuduće imati i sistemsku pomoć države u rješavanju tog pitanja, dok će, kaže, Crveni križ BiH svakako rješavati svoj dio preuzetih obaveza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije