Sistem grijanja u KS-u i Zenici: Obustava isporuke zavisi od ratnog duga

Semra Hodžić
Sistem grijanja u KS-u i Zenici: Obustava isporuke zavisi od ratnog duga
Straha od mogućih problema u snabdijevanju gasom zbog ratnog duga BiH prema Rusiji još uvijek nema u Sarajevu i Zenici i, prema riječima naših sagovornika, očekuje se da sezona grijanja protekne u najboljem redu.

"Imamo aktuelni ugovor s dobavljačem BH-Gasom s kojim smo usaglasili količine isporuke gasa za predstojeću sezonu. Nadam se da nećemo imati problema sa snabdijevanjem", rekao je za Radiosarajevo.ba izvršni direktor Sarajevogasa Nusret Palavra.

Ovo poduzeće uredno isporučuje prirodni gas i sarajevskim Toplanama koje su se već izjasnile kao spremne za početak sezone grijanja koja zvanično počinje 15. oktobra.

"Od 1. januara 2016. godine pa do danas uredno izmirujemo sve tekuće obaveze prema KJKP Sarajevogasu d.o.o. za isporučeni prirodni gas, a ujedno uspijevamo vraćati i dio naših obaveza prema KJKP Sarajevogasu iz ranijeg perioda, tj. koje su nastajale do 31. decembra 2015. godine, a koje trenutno iznose cca 92 miliona KM", rekao nam je glasnogovornik Toplana Ženja Ljubuškić.

Ako bi BH-Gas imao problema s vanjskom isporukom prirodnog gasa, bio bi ugrožen i Mittal, a samim tim i građani Zenice, rekao je za naš portal Sead Kaknjo, direktor JP Grijanje Zenica.

Poduzeće Grijanje Zenica završilo je pripreme za predstojeću sezonu grijanja i očekuju da će ova sezona biti bolja nego prošlogodišnja u kojoj su ih zadesili brojni problemi i najhladnija zima koju će Zeničani uvijek pamtiti. Naime, zbog kvarova na kotlovima Arcelor Mittala u periodu kada su vladale najniže temperature građani Zenice su ostajali bez grijanja nekoliko puta i na više dana.

"Od ponedjeljka počinjemo punjenje sistema. S obzirom na to da imamo komplikovan sistem grijanja, očekujem da će pogoni biti pušteni za deset dana, ako vremenske prilike to tada budu zahtijevale", rekao nam je Kaknjo.

Sezona grijanja u Zenici, kao i u Sarajevu, počinje 15. oktobra, ali s obzirom na to da 15. pada u nedjelju, grijanje u Zenici bit će pušteno 12. oktobra, potvrdio je Kaknjo.

Kako je naveo za naš portal direktor ovog poduzeća, JP Grijanje Zenica ovisi od Arcelor Mittala iz kojeg su najavili da rade na remontu postrojenja, te su najavili bolju sezonu grijanja za ovu i narednu godinu.

O mogućim problemima sa snabdijevanjem gasa niti jedan od naših sagovornika nije znao mnogo. I sarajevska i zenička poduzeća zavise od BH-Gasa koji se dogovaraju s vanjskim saradnicima o isporuci prirodnog gasa, a više informacije znat će se tek za tri mjeseca.

Situaciju koja se ponavlja iz godine u godinu komentirao je i ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirko Šarović koji je rekao da ne može potvrditi da je izvjesna opasnost od obustave isporuke gasa za bosanskohercegovačke građane, ali da problema svakako može biti. 

Komentirajući navode o mogućnosti da BiH od 1. januara ostane bez prirodnog gasa, Šarović je kazao da je pitanje isporuke, odnosno plaćanja duga za isporučeni gas ruskom Gazpromu, aktuelizirano odmah nakon isplate klirinškog duga. 

"Ruska strana je u nekoliko navrata tražila da BiH da odgovor ili pripremi plan otplate dugovanja koje ukupno iznosi 104 miliona dolara i o tome sam nedavno razgovarao s ruskim ambasadorom", pojasnio je Šarović.

Pitanje isplate duga za gas, kako je rekao, prevashodno je pitanje za vlade oba bh. entiteta koje su bezuspješno u posljednjih pet-šest godina u tri navrata pokušale da se dogovore o učešću svake od vlada u isplati tog duga.

Poručio je da je obaveza oba entiteta da se dogovore oko otplate ratnog duga za gas i o tome obavijeste Rusku Federaciju.

"Za sada nemamo direktnih ili jasnih naznaka da bi došla u pitanje isporuka plina BiH. Bilo je nekih spekulacija po tom pitanju, međutim, ne mogu da potvrdim da je opasnost od obustave isporuke gasa za građane izvjesna, ali da može da bude komplikacija, to je potpuno jasno", izjavio je Šarović.  

Potrošači u FBiH su do početka augusta otplatili 7,1 milion dolara, čime preostali dug iznosi 97,7 miliona.

Ukupan ratni dug BiH od 104,8 miliona dolara se otplaćuje na način da potrošači u FBiH na svakih potrošenih 1.000 kubika gasa plaćaju taksu od pet američkih dolara, za razliku od potrošača u RS-u koji po ovom osnovu nisu uplatili nijedan dolar, iako je između entiteta potpisan sporazum o djelimičnoj otplati ratnog duga.

Iz BH-Gasa su već navodili da je pitanje ratnog duga posebno opterećeno činjenicom da je Vijeće ministara BiH postiglo sporazum s Ruskom Federacijom o isplati u novcu klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, a koji je u svim prethodnim godinama bio vezan za prebijanje s ratnim dugom za gas.

Naveli su i kako to potvrđuju zaključci sa sastanka krajem marta u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ruske Federacije i ambasadora BiH u Rusiji, na kojem je naznačeno jasno očekivanje ruske strane o izmirenju ratnog duga za gas.

"Osim činjenice da je klirinški dug riješen mimo rješavanja pitanja ratnog duga za gas, kao i da Sporazum o mehanizmu djelimične otplate ratnog duga kroz plaćanje pet američkih dolara ističe krajem naredne godine, niko u ovom trenutku ne može potvrditi kako će navedeno uticati na proces nabavke prirodnog gasa za BiH", rečeno je iz ovog privredno društvo za proizvodnju i transport gasa.

Također, dodali su da se aneks ugovora sa Gazprom Exportom produžava svake godine za narednu godinu.

Isplata ratnog duga za gas se u komercijalnom smislu kao obaveza vodi na Energoinvestu, iako je riječ o potrošnji gasa u oba bh. entiteta, dakle obavezi države BiH, naglasili su nedavno iz BH-Gasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije