SIPA se oglasila o detaljima akcije Balkanski kartel

Radiosarajevo.ba
SIPA se oglasila o detaljima akcije Balkanski kartel
FOTO: Arhiv / Akcija SIPA-e

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su započeli s realizacijom međunarodne operativne akcije kodnog naziva „Balkanski kartel“.

Akcija se izvodi po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a istraga se vodi protiv dva fizička i jednog pravnog lica

Nezvanično, riječ je o istrazi protiv braće Ervina i Mirze G, čiji su računi blokirani i pojedina imovina navodno oduzeta - na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe, blokirano je 400.000 maraka!

"U toku su pretresi stambenog objekta, pomoćnih objekata i pokretnih stvari na jednoj lokaciji, na području Mrkonjić-Grada zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičena lica u ovom predmetu počinila krivično djelo pranje novca. Više informacija o rezultatima operativne akcije „ Balkanski kartel “ biće poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti", navode iz SIPA-e.

Prethodno je stigla i informacija iz Tužilaštva BiH, koja kaže kako se akcija, osim u BiH, provela i u Holandiji, Belgiji, Španiji te Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a cilj je borba protiv organiziranog kriminala i pranja novca.

Tužitelj Tužilaštva BiH nalazi se u Holandiji, gdje sa kolegama koordinira aktivnosti koje se realiziraju u BiH, a odnose se na određene osobe, osumnjičene za sudjelovanje u međunarodnoj mreži počinitelja krivičnih djela, tvrde iz Tužilaštva.

Zanimljivo je da iz SIPA-e navode da sami provode akciju, dok iz Tužilaštva ističu kako SIPA-i pomaže FUP... Inače, današnje saopćenje Tužilaštva (poslali su informaciju prije SIPA-e), kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, izazvalo je iznenađenje u SIPA-i, jer je dalo nešto drugačije informacije od one koje je novinarima poslala SIPA. U toku je prepiska koja bi trebala riješiti određene dileme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije