Sindikati: Neprihvatljivo povećanje plata za premijera, ministre i parlamentarce

Radiosarajevo.ba
Sindikati: Neprihvatljivo povećanje plata za premijera, ministre i parlamentarce
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dom sindikata Sarajevo

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH danas je saopćeno da neprihvatljiva odluka da se najodgovornijim osobama iz izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH od Nove godine isplaćuju još veće plate, u godini koju završavamo s nikad većim odljevom mladih, ogromnom stopom nezaposlenih i nekoliko destina kompanija koje su u stečaju ili likvidirane.

Ističu da činjenica da radnici u realnom sektoru, ali i u drugim sektorima za svoju platu ne mogu osigurati ni trećinu potrošačke korpe predstavlja direktan rezultat (ne)rada onih koji su za vrijeme trajanja mandata od države naplatili stotine hiljada maraka.

Navode da će Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine uvijek podržati povećanje plata radnicima u bilo kojem sektoru da rade, jer su oni ti koji privređuju i stvaraju, ali neće i ne mogu podržati niti prihvatiti bilo kakvo daljnje povećanje i onako previsokih plata dužnosnika u vlasti na bilo kojem nivou.

„Smatramo da će ova odluka biti još veći udar na budžete, čije punjenje je vrlo upitno, i da će dugoročno negativno utjecati na ekonomsko stanje u Federaciji BiH. Pozivamo, s toga, premijera, ministre i sve zastupnike u Parlamentu FBiH da se odreknu ovog povećanja plate i time pokažu da, ipak, misle na sugrađane i radnike u FBiH“, saopćeno je iz SSSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije