Sindikat se oštro protivi izmjenama Zakona o radu: Mogući socijalni nemiri

Radiosarajevo.ba
Sindikat se oštro protivi izmjenama Zakona o radu: Mogući socijalni nemiri
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Saudin Sivro

Izmjene i dopune Zakona o radu FBiH, koje je jučer Savezu samostalnih sindikata BiH dostavilo Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, naišao je na oštre kritike.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo naveli su da je riječ o 11 izmjena zakona i da se radi o "klasičnom zakonu po volji poslodavca".

"Radi se o omogućavanju Zapošljavanja radnika bez konkursa, po slobodnoj volji poslodavca, skraćenju radnog vremena radnika, po slobodnoj volji poslodavca, preraspodjele radnog vremena radnika, po slobodnoj volji poslodavca, slanje radnika na godišnji odmor, po slobodnoj volji poslodavca, plaćeno odsustvo do 20 radnih dana, po slobodnoj volji poslodavca, neplaćeno odsustvo do 20 radnih dana, po slobodnoj volji poslodavca, upućivanje radnika na čekanje do 3 mjeseca, tokom kojih radnik ima pravo na najnižu platu u FBiH (406 KM), a nakon toga prestanak radnog odnosa, po slobodnoj volji poslodavca", saopćili su iz Sindikata. 

Naveli su da se radi i o "omogućavanju umanjenja plate zbog skraćenog radnog vremena do 75 posto najniže plate u FBiH (305 KM), po slobodnoj volji poslodavca, usklađivanju kolektivnih ugovora i pravilnika o radu u roku od 30, odnosno 45 dana, a ako se ne usklade, primijenit će se "Zakon po slobodnoj volji poslodavaca" i od radnika se u potpunosti pravi rob, a poslodavcima daje na volju da rade šta žele".

Stava su da će, ako ovo bude usvojeno, tržište rada biti apsolutno liberalizovano, poslodavcima omogućeno da rade šta žele sa radnicima i od radnika, zdravstvena i ekonomska kriza, prouzrokovana COVID-19, će vjerovatno biti u sjeni velikih socijalnih nemira, radničkog bunta i daljeg iseljavanja iz BiH u druge zemlje.

Traže povlačenje predloženih izmjena, te sve pozivaju na opću uzbunu za otpor i svaki vid zajedničke sindikalne borbe za radnička prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije