Sindikat policije Kantona Sarajevo izrazio saučešće porodici ubijenog kolege

Radiosarajevo.ba
Sindikat policije Kantona Sarajevo izrazio saučešće porodici ubijenog kolege
Foto: Admir Kuburović / Suhodol blokiran

Sindikat policije Kantona Sarajevo izrazio je najdublje saučešće porodici, prijateljima i kolegama ubijenog policajca Federalne uprave policije, te pozvao sve policajce na oprez i da prevashodno vode računa o ličnoj sigurnosti, saopćeno je iz Sindikata policije KS.

Sindikat policije KS podsjeća kako se prije nešto više od tri mjeseca dogodio svirepi napad na policijske službenike Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, kada su ubijena dvojica njihovih kolega.

"Nažalost, prema informacijama kojima raspolažemo i ovdje se radi o napadu koji je imao za cilj ubiti predstavnika reda i zakona, dakle, cilj su policajci koji samo vrše svoju misiju propisanu Ustavom i zakonom, a za posljedicu ima stvaranje osjećaja nesigurnosti. Na napade koji imaju za cilj lišiti života policijske službenike već smo upozoravali tokom ranijeg perioda, ali ono čemu smo svjedočili nedavno i ovo čemu svjedočimo danas je zaista više nego zabrinjavajuće i već odavno zahtjeva vrlo detaljnu i sveobuhvatnu društvenu analizu stanja u kojem se nalazi ovo društvo, posebno sa aspekta sigurnosti, uslova i izazova sa kojima se susreću policijski službenici", napominju u Sindikatu.

Dodaju kako ih dodatno žalosti činjenica da je ovo ubistvo kolege iz FUP-a izvršeno u vrijeme kada se u našoj zemlji, uprkos svima izazovima i nedaćama, osjetila pozitivna atmosfera nastala kao posljedica organizacije Evropske olimpijade za mlade, a svjedočimo nadljudskim naporima policijskih agencija, posebno Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da navedena organizacija prođe u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta.

"Izražavamo nadu da će ubice, kako ovog, tako i ostalih ubijenih kolega biti uhapšeni i osuđeni najstrožijim zatvorskim kaznama. Osuđujemo svaki vid napada na svakog policijskog službenika i dajemo podršku svim policijskim službenicima da svoje zakonom propisane ovlasti koriste u punoj mjeri, posebno one ovlasti koje imaju za cilj odbiti napad od sebe ili drugog lica kojem je život ugrožen. Sve policijske službenike pozivamo na oprez i da prilikom vršenja svojih poslova i zadataka prevashodno vode računa o svojoj ličnoj sigurnosti koja je preduslov da osiguraju sigurnost i zaštite život nekom drugom", dodaje se u saopćenju Sindikata policije KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije