Šest godina od smrti generala Rasima Delića

Radiosarajevo.ba
Šest godina od smrti generala Rasima Delića

Članovi porodice armijskog generala Rasima Delića, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, članovi udruženja generala Armije RBiH i drugih boračkih udruženja, prijatelji i zaposlenici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, danas su na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu odali počast u povodu šeste godišnjice smrti Delića.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, članovi porodice, resorni federalni ministar i delegacije boračkih udruženja položili su cvijeće i proučili Fatihu na mezaru generala Delića, dok su imami proučili sure iz Kur'ana i dovu.

Govoreći o liku i djelu armijskog generala Rasima Delića, ministar Salko Bukvarević je podsjetio da je Delić rođen 4. februara 1949. godine u mjestu Ćelić, BiH. Nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja odlazi na Vojnu akademiju Kopnene vojske u Beogradu koju završava 1971. godine odkad je i stupio u službu JNA. Tokom 1970-ih i 1980-ih bio je na dužnosti u različitim artiljerijskim jedinicama JNA u većem broju garnizona i komandovao najvećim formacijskim artiljerijskim jedinicama. Dvogodišnju školu za komandni kadar završava 1989. godine. (KŠA).

U činu potpukovnika napušta visoku oficirsku dužnost u komandi 4. korpusa JNA u Sarajevu i početkom aprila 1992. godine uključuje se u Teritorijalnu odbranu Republike Bosne i Hercegovine.  Od početka agresije na Republiku BiH pa do juna 1993. godine obavljao je dužnost komandanta IKM GPŠ Armije RBiH u Visokom. Od 8. juna 1993. godine do kraja rata bio je komandant Generalštaba Armije RBiH.

Rasim Delić je prvi u Armiji RBiH imenovan u čin generala od Vrhovne komande oružanih snaga (Predsjedništva RBiH) u decembru 1993. godine.

Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini Rasim Delić je bio komandant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH, sve do penzionisanja u septembru 2000. godine.

Doktorirao je 2004. godine na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu o temi "Nastanak, razvoj i uloga Armije Republike BiH u odbrani Bosne i Hercegovine".

 "Aprilski dani u Bosni i Hercegovini su dani ponosa i tuge. Dani ponosa, jer se tada rađala Armija RBiH koja je branila sve građane BiH i civilizacijske tekovine zajedničkog života građana BiH, a dani tuge, jer se sjećamo naših najboljih sinova koji su dali živote za odbranu naroda i Domovine. Danas se sjećamo velikog čovjeka, armijskog generala Rasima Delića, čovjeka koji je bio komandant Generalštaba Armije RBiH. Sjećajući se lika i djela armijskog generala Delića mi se danas prisjećamo i svih njegovih saboraca, komandanata koji su dali svoje živote i svoje dijelove tijela za slobodu Bosne i Hercegovine", kazao je Bukvarević. 

Sin generala Rasima Delića, Adnan Delić se zahvalio svim prisutnim koji su došli  danas odati počast i sjetiti se njegova oca. Posebno se zahvalio ministru Bukvareviću, ističući da je ovo prvi put da institucija učestvuje u obilježavanju ove godišnjice. Naglasio je da narednih godina na ovakvim godišnjicama treba biti još više prisutnih.

"Jer, ne okupljamo se samo radi Rasima Delića, već svih onih koji su živote ili dijelove tijela dali za Bosnu i Hercegovinu, jer mi kao Bošnjaci i oni kojima je Bosna i Hercegovina jedna i jedina ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo, da se ne ponovi", kazao je.

Adnan Delić je izrazio nadu da će naredne godine na obilježavanju godišnjice na ovom mjestu biti izgrađeno turbe armijskom generalu.

Rasim Delić je umro u Sarajevu 16. aprila 2010. godine, saopćeno je iz Kabineta ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije