Šerif Špago: Neki nisu odustali od ratnih ciljeva, ali tzv. Herceg-Bosna neće proći

Radiosarajevo.ba
Šerif Špago: Neki nisu odustali od ratnih ciljeva, ali tzv. Herceg-Bosna neće proći
Foto: Fena / Šerif Špago

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) konstituiran je jučer u novom sazivu.

Razgovarao: Faruk Vele

Proces konstitucije je nakon nedavno održanog  7. Kongresa stranke okončan na  sjednici tog odbora, kada su izabrani rukovodstvo i još 14 članova. Za predsjednika Glavnog odbora je imenovan Šerif Špago, a za njegovih četvoro zamjenika Jasmina Biščević-Tokić, Mirela Mateša-Bukva, Željko Panić i Alija Tabaković.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba novi predsjednik Glavnog odbora SDA Šerif Špago govori o dovršetku izbornog procesa u SDA, planovima u radu Glavnog odbora, pokušajima reaktiviranja tzv. Herceg-Bosne, Mostaru...

Novi ljudi

Radiosarajevo.ba: Gospodne Špago izabrani ste na čelo Glavnog odbora SDA. Kakvi su prvi utisci i Vaši planovi na čelu najvišeg organa SDA između dva Kongresa?

ŠPAGO: Jučer je konstituisan Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA). Izabrano je rukovodstvo Glavnog odbora i kasnije članovi Predsjedništva SDA, čime su završeni izbori za centralne organe naše stranke. Nakon ovog slijedi konstituisanje Predsjedništva SDA te aktivnosti na nižim nivoima SDA u vezi izbora u mjesnim, opštinskim, gradskim, kantonalnim i regionalnim organima.

Ja sam izabran na čelo Glavnog odbora, na čelo najvišeg organa stranke između dva kongresa SDA. Zahvaljujem se dosadašnjem rukovodstvu Glavnog odbora SDA i svim članovima Glavnog odbora na uspješnom radu u prethodnom mandatnom periodu. Novi sastav Glavnog odbora ima puno novih članova, te očekujem da će to donijeti novu energiju i da će Glavni odbor i u ovom mandatu uspješno izvršavati svoje zadatke. Naravno, uz iskustvo potpredsjednika Stranke i snažno liderstvo predsjednika Bakira Izetbegovića.

Radiosarajevo.ba: Pred našom zemljom su brojni izazovi, kako na domaćem, tako i međunarodnom planu. Kako odgovoriti na njih?

ŠPAGO: Stranka demokratske akcije je još od prvih višestranačkih izbora, pa do danas bila glavni motor razvoja, napretka Bosne i Hercegovine, vodilja svih ključnih procesa u državi BiH, od odbrane BiH do poratne obnove.

Naravno, u proteklom periodu bilo je zastoja. Smatramo da su ti zastoji uglavnom bili prisutni kada SDA nije bila glavni nosilac vlasti. Danas imamo zastoj koji je više odraz dešavanja na geopolitičkom planu, odnosno interesnih utjecaja pojedinih država na određene političke faktore u BiH.

SDA zastupa stav da u prevazilaženju trenutnih problema u formiranju vlasti se mora poštovati princip vladavine prava. Ako svi politički faktori u BiH poštuju taj princip sigurno će biti daleko manje blokada i zastoja.

I danas ima političkih opcija u BiH koje nisu odustale od svojih ratnih ciljeva, te će SDA preko svojih kadrova u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti uz saradnju sa drugim probosanskim strankama, odnosno svim političkim faktorima koje imaju u svojoj platformi jedinstvenu i cjelovitu državu BiH, nastaviti aktivnosti da država BiH postane članica Evropske unije i NATO-a.

NATO put

Radiosarajevo.ba: NATO put je strateški cilj naše zemlje, no taj integracijski proces je konstantno pod pritiskom unutrašnjih i,  sve naglašenije, vanjskih faktora. Kako to do ispunjenja tog cilja

ŠPAGO: Svjesni smo koliki je utjecaj nekih sila na usporavanje, prije svega, NATO puta BiH, utičući na pojedine političke stranke na sprječavanje slanja Godišnje nacionalnog plana (ANP). No, valja podsjetiti, da su davno donesene ključne odluke o procesu pristupanja BiH NATO-u. Između ostalog Zakon o odbrani je definisao da je obaveza svih organa države BiH preduzimanje mjera da BiH postane članica NATO-a. Od donošenja tog zakona do danas političke opcije iz RS-a mijenjaju svoj stav pod vidljivim utjecajem s vana.

Očekivati je da u narednom periodu bude opstrukcija, odnosno usporavanja NATO puta. No, BiH osim većinske podrške građana za NATO put ima i puno prijatelja među velikim silama i sigurno ćemo uz njihovu pomoć doći do tog strateškog cilja. Ulazak u NATO je, prije svega, ekonomski dobitak za državu BiH, što pokazuju i analize dešavanja u državama u regionu koje su ne tako davno pristupile Sjevernoatlantskom savezu.

Sarajevo zna

Radiosarajevo.ba: Kakva je pozicija Bošnjaka, ali ja bih rekao i države u Hercegovini, s obzirom na sve jasnija nastojanja HDZ-a BiH da ide pravcem reaktiviranja tzv. Herceg-Bosne. Koliko se to, na koncu, shvata, da tako kažemo, političko Sarajevo?

ŠPAGO: Rukovodstvo SDA je svjesno da su se u posljednje vrijeme reaktivirali zahtjevi za uspostavu trećeg  entiteta na prostoru BiH. U tom domenu se pokušavaju na određen način ostvariti i ratni ciljevi.

Političko Sarajevo je odlučno ne dozvoliti realizaciju tih planova imajući u vidu presudu Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za ratne zločine i "udruženi zločinački poduhvat " (UZP). Smatram da svi ljudi u BiH koji žele, prije svega, mirnu i stabilnu državu neće dozvoliti aktiviranje ratnih ciljeva i to nikada neće dobiti podršku. SDA će se zalagati da Bosna i Hercegovina ide ka daljnjoj integraciji.

Pogotovo ćemo mi iz Hercegovine biti precizni i jasni u  odnosu prema tom pitanju, te ćemo  kroz zajednički rad, kompromis i saradnju obezbijediti ravnopravnost svih građana i naroda.

Radiosarajevo.ba: Pitanje izbora u Mostaru nije riješeno, iako ga vrlo jasno, kao jedan od uslova, naglašava i Evropska komisija u posljednjem Mišljenju? I Gradski odbor SDA Mostar se nedavno oglasio o tome, optužujući iznova politiku HDZ-a. Kako do rješenja?

ŠPAGO:  Svi se slažemo da Mostar treba što prije imati izbore i dobiti Gradsko vijeće koje će biti tijelo koje će obezbijediti da administracija u Gradskoj upravi radi svoj posao i donosi odluke koje će omogućiti ekonomski razvoj Grada Mostara.

Mostar ima dobre potencijale, prije svega, u turističkom dijelu, te je očekivati da će nakon izbora i formiranja Gradskog vijeća Grad Mostar napraviti veliki iskoraci u svim oblastima, riješiti nagomilani probleme, posebno u oblasti komunalne djelatnosti. Gradski odbor SDA Mostar i SDA su imali niz prijedloga koji su vodili ka kompromisu. Nažalost, imamo političke opcije koje ne odustaju od svojih zacrtanih ciljeva i nisu spremne za kompromis.

Mi smo inicirali razgovore, došlo se do određenih prijedloga, ali dogovor još nije potpun. HDZ insistira samo na onim djelovima sporazuma koji njima odgovara vezano za Izmjene izbornog zakona. Stav Gradskog odbora SDA je da se uz izmjene Izbornog zakona mora definisati i izmjena Statuta.

Uz posredovanje međunarodne zajednice, vjerujem da možemo doći do rješenja. U Političkoj platformi SDA vezano za Grad Mostar naglašeno je da se ova pitanja trebaju definisati zakonom na nivou FBiH. Time bi se definisala i pitanja koja se nakon formiranja Gradskog vijeća mogu unijeti u Statut Grada Mostara. Tu mislim, prije svega, na funkciju dogradonačelnika Mostara i njegove ovlasti, kao i druga pitanja koja će se definisati kroz razgovore i pregovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije