Šepić: Gorivo poskupjelo 40 feninga, a niste uradili ništa da zaštitite građane

Radiosarajevo.ba
Šepić: Gorivo poskupjelo 40 feninga, a niste uradili ništa da zaštitite građane
Foto: Nezavisni blok / Senad Šepić
Senad Šepić, zastupnik u Parlamentu BiH i predsjednik Nezavisnog bloka, uputio je otvoreno pismo, državnom i entitetskim premijerima povodom novog poskupljenja goriva.

Šepić pismom imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH – Denisa Zvizdića, Željku Cvijanović – predsjednicu Vlade RS i Fadila Novalića – premijera Vlade Federacije BiH.

Podsjeća da je 27. februara 2018. godine uputio otvoreno pismo u vezi s inicijativom Kluba poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pod nazivom “Inicijativa za utvrđivanje maksimalnog iznosa maloprodajne marže distributera nafte i naftnih derivate.”

Ovom usvojenom Inicijativom od Vijeća ministara BiH se traži da zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama izvrši provjere koliko iznose maloprodajne marže distributera nafte i naftnih derivata u BiH po litri goriva, te da se one zakonski ograniče i smanje, sve u cilju, kako bi se dio poskupljenja, zbog uvođenja dodatnih akciza, prebacio i na njihov teret, a ne samo na građane u BiH, piše Šepić, navodeći da još nije dobio njihov odgovor.

Šepić napominje da su se od februara 2018. godine desila tri povećanja cijena goriva i da ništa nije urađeno da se zaštitite građani, iako ih je i Parlament BiH za to zadužio, napominje Šepić.

U međuvremenu, kao posljedica uvođenja novih akciza i rasta cijena goriva, došlo je lančano do rasta troškova života, tako da su troškovi, koji se računaju pod potrošačkom korpom, porasli za 17 KM.

Šepić poziva nadležne za ovu problematiku da urgentno djeluju i da odgovore javnosti šta su do sada uopšte uradili u vezi s navedenom inicijativom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije