Senad Salkić: Nadam se da će priča o Bloku 7 uskoro biti pozitivno riješena

Radiosarajevo.ba
Senad Salkić: Nadam se da će priča o Bloku 7 uskoro biti pozitivno riješena
FOTO: Arhiv / Tuzla
Na jučerašnjoj prvoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odgođeno je glasanje o kreditiranju izgradnje Bloka 7 na TE Tuzla.

Piše: O.K.

Na jučerašnjoj prvoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odgođeno je glasanje o kreditiranju izgradnje Bloka 7 na TE Tuzla.

Nije izostala rasprava o ovom ključnom energetskom projektu u FBiH, pa su se tako u više navrata tokom rasprave zastupnicima obraćali i Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH Senad Salkić, izvršni direktor za investicije EPBiH.

Senad Salkić za Radiosarajevo.ba kaže kako se ne osjeća razočaranim, ali se nada da će se cijela priča uskoro završiti.

„Nadam se da će odluka o kreditiranju biti usvojena već na narednoj sjednici. Ovo je velik projekat i mi smo svoj dio posla, kada se radi o pripremi projektne dokumentacije i nabavljanja potrebnih dozvola, završili. Sada je na Parlamentu da tu odluku usvoji.“

Tokom jučerašnje sjednice, prilikom obraćanja zastupnika, mnogi su od njih izrazili bojazan kako za ovaj projekat treba dosta novca, ali je oko njega i dalje mnogo nepoznanica.

„Razumijem zabrinutost, radi se o velikom novcu, ali to nije projekat koji treba biti završen za četiri godine. To je projekat od 8 ili 12 godina, i znamo da iziskuje dosta novca, ali ovdje se radi o energetskoj neovisnosti. Blok 7 je potreban kako bi održali tu neovisnost.“ kazao je Salkić.

Jučer je generalni direktor Bajazit Jašarević najavio kako EP ne odustaje od gradnje HE Vranduk.

Kako nam je objasnio Salkić, ta odluka će se naći pred Nadzornim odborom EPBiH već naredne sedmice.

„Izgubili smo dosta vremena zbog spora sa Strabagom, i na kraju smo dobili taj spor. Izvršili smo uklanjanje nasipa, što je za mnoge u BiH predstavljalo da mi od projekta odustajemo, ali ne želimo. Elektroprivreda će svojim sredstvima graditi Vranduk“, kazao je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije