Senad Bratić: Država BiH starija od entiteta

Radiosarajevo.ba
Senad Bratić: Država BiH starija od entiteta
Print Screen / Senad Bratić

Senad Bratić, poslanik grupe “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini Republike Srpske,  ukazao je u ponedjeljak da je iz Ustava BiH potpuno jasno da su entiteti podređeni suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Šepić o zaključcima NSRS: Dodika ohrabrila Rusija i Macron

Povodom usvajanja zaključaka vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a, među kojima je i onaj koji se poziva na samoopredjeljenje i referendum, reagirao je Nezavisni blok.

 "Suprotno tvrdnjavama poslanika NSRS-a, Ustav BiH ne ostavlja prostora za bilo kakakv suverenitet entiteta, niti pravo za samoorganizovanje, zasnovano na ideji teritorijalne odvojenosti", naglasio je Bratić.

Sve priče o samoopredjeljenju, kako je dodao Bratić, nisu utemeljene u Ustavu, niti su u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Pozvao je na povlačenje zaključaka, koji su predložili poslanici vladajuće većine u RS na posebnoj sjednici, jer, kako je rekao, ruše dignitet parlamenta te udaraju na Dejtonski mirovni sporazum.

Bratić je u obraćanju na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, tokom rasprave o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS, naglasio da BiH nije nastala u Daytonu, već entiteti, kao sastavni dijelovi BiH.

I to se dogodilo: NSRS u zvaničnom dokumentu najavila otcjepljenje od BiH

Na jučer održanoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, usvojena je sa 53 glasa „za" Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS. Također usvojeno je 20 zaključaka koje je predložila vladajuća većina SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP i Ujedinjena Srpska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije