Semiha Borovac: Ne dozvoliti da napad na povratnika Hercegliju ostane nekažnjen

Radiosarajevo.ba
Semiha Borovac: Ne dozvoliti da napad na povratnika Hercegliju ostane nekažnjen

Državna ministrica za ljudska prava Semiha Borovac i njen zamjenik Predrag Jović naglasili su kako je poražavajuća i za svaku osudu činjenica da se i nakon više od 20 godina od okončanja rata povratnici suočavaju sa napadima, prijetnjama smrću te uništavanjem imovine, sa čime se suočava povratnička porodica Nedžada Herceglije iz sela Bjelogorci kod Rogatice.

Osuđujući napad na povratničku porodicu Herceglija, Borovac i Jović su uputili poziv prvenstveno policiji i lokalnoj zajednici da posebnu pažnju posvete ovom slučaju i ne dozvole da ovakvi nemili događaji ostanu nekažnjeni.

"Povratnici predstavljaju najugroženiju kategoriju stanovnika u našoj zemlji i svaki napad na njih neophodno je posmatrati kao napad na sve nas, na društvo u cjelini kao i na sve što je učinjeno na planu ponovne izgradnje povjerenja i suživota u našoj zemlji. Ne smijemo dozvoliti da govor mržnje i krivična djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti budu neadekvatno sankcionirana, jer ona su direktna prijetnja svjetlijoj budućnosti svih nas i naše djece – naveli su Borovac i Jović.

 Pored institucija svih nivoa vlasti pozvali su predstavnike crkava i vjerskih zajednica te nevladinog sektora da svojim djelovanjem daju doprinos poštivanju temeljnih ljudskih prava kao i izgradnji tolerancije i razumijevanja među narodima u Bosni i Hercegovini što je preduvjet svakog drugog napretka u našoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije