Seksualno zlostavljanje djece u BiH nema odgovarajući tretman

Fena
Seksualno zlostavljanje djece u BiH nema odgovarajući tretman
Nacional.hr / Ilustracija
Ombudsmeni Bosne i Hercegovine oglasili su se saopćenjem za javnost povodom obilježavanja Evropskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, 18. novembra.

Upozorili su da problem seksualnog zlostavljanja djece predstavlja ozbiljan izazov koji nema odgovarajući tretman u BiH.

Prema mišljenju Ombudsmena, poznavanje Konvencije Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, a koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala 2012. godine, nije na zadovoljavajućem nivou iako je bilo organizovanih edukacija od zvaničnih insitucija i nevladinih organizacija za predstavnike srednjih škola, zdravstva i sudstva, te se opravdano postavlja pitanje - koliko su predstavnici ostalih institucija upoznati sa istaknutom Konvencijom?

Polazeći od toga da svaki oblik seksualnog zlostavljanja predstavlja bolno i traumatično iskustvo sa posljedicama destruktivnim po zdravlje i psihosocijalni razvoj djeteta, Ombudsmeni su mišljenja da bi društvo u cjelini trebalo mnogo više učiniti na prevenciji, koja zahtijeva dobru organizaciju i nadasve odgovorno ponašanje svih nadležnih.

Pritom, Ombudsmeni su svjesni "da je za stvarno poboljšanje u oblasti prava djeteta i pravosuđa po mjeri djeteta potreban proaktivni pristup države i da je potrebno poduzeti čitav niz različitih mjera".

S tim u vezi Ombudsmeni pozdravljaju Odluku Vlade Republike Srpske o osnivanju registra pedofila radi većeg stepena zaštite djece, a što je aktivnost na kojoj je insistirala i institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije