Alma Sejfović: Nisam znala da će moj brat kupljeni auto koristiti za pljačku

A. Bijelonja
Alma Sejfović: Nisam znala da će moj brat kupljeni auto koristiti za pljačku
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i ostalima zbog pljačke Raiffeisen banke na Ilidži iz koje su ukrali blizu 300.000 KM i ubistvo bicikliste Keme Bašića.

Sejfović je kao i prethodna dva puta uz jake mjere sigurnosti iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica (KPZ) prevezen u Sarajevo. Pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavala Žana Knežević prisutni su bili i Arif Haradinović, Haris Hajrović, Alma Sejfović, Nizama Beširović i Goran Šakota.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je priložilo materijalne dokaze među kojima su tri multidiska s mobilnim telefonima koje su koristili osumnjičeni s listom dolaznih i odlaznih poziva s broja 066/355-399 s datumom od 5. novembra 2015. godine.

Priložena je i fotodokumentacija iz februara koju je koristila Sejfović Alma, te fotodokumentacija od Hajrović Harisa, kao i mobitel Sejfović Alme, te telefoni koje je ranije vještačila Federalna uprava policije (FUP).

Prilaganje materijalnih dokaza

Također, priloženi su i predmeti od Baltić Samre koje je koristila 2016. godine, te manja kartonska kutija od svjedokinje Kulovac Aide u kojoj je mobilni telefon, kao i novac oduzet od Sejfović Alme i Hajrović Harisa koji se trenutno nalazi u prostorijama Tužilaštva KS-a.

Priložen je i izvještaj iz kaznene jedinice u kojem se navodi kako je Amel Sejfović i ranije bio osuđivan, te da je dobio kaznu od 5 godina zatvora, te izvod iz kaznene jedinice od njegove sestre Alme u kojem se navodi kako nije bila ranije osuđivana. 

Tužilaštvo KS-a je namjeravalo priložiti dokaze o podacima Interpola Sarajevo o vozilu Alfa Romeo i njegovom vlasniku kojeg su osumnjičeni koristili prilikom pljačke Raiffeisen banke na Ilidži, što odbrana i sudsko vijeće nisu uvažili jer Tužilaštvo KS-a nije za ovaj dokaz ranije obavijestilo odbranu.

Tužilaštvo KS-a je pročitalo dva iskaza osumnjičene Alme Sejfović koje je dala MUP-u i Tužilaštvu KS-a.

Iskazi Alme Sejfović

U prvom iskazu od 6. novembra 2015. godine, Alma Sejfović je kao osumnjičena u ovom predmetu, dala svoj iskaz o tome kako je dan prije pljačke banke u Fojnici s drugaricom Nizamom kupila automobil Alfa Romeo, ali da nije znala u koje svrhe će ono biti korišteno.

"S bratom Amelom Sejfovićem imam dobre odnose, ponekad smo znali izaći u grad, a s nama je nekada bila i moja prijateljica Nizama Beširović. Dan prije pljačke banke na Ilidži, tačnije 4. novembra 2015. godine brat Amel me je pitao mogu li s njim ići do Zenice. S nama je krenula i moja prijateljica Nizama. Tokom vožnje sam vidjela da Amel ne vozi prema Zenici, ja sam ga pitala gdje idemo, a on je rekao u Fojnicu. Amel je tada rekao Nizami da treba preuzeti jedan automobil, nazvati momka kojem će se predstaviti kao njegova sestra i dogovoriti preuzimanje. Amel joj je tada dao telefon, Nizama je nazvala, predstavila se kao njegova sestra i dogovorila preuzimanje vozila. Nakon kraće vožnje, zaustavili smo se u blizini Fojnice. Tu nas je čekao mladić s kojim je Nizama razgovarala putem telefona, a tu se nalazio i u automobil Alfa Romeo", navela je osumnjičena Alma Sejfović u svom iskazu od 6. novembra 2015. godine.

U iskazu je nadalje navela kako je vidjela da vozilo nema registarskih oznaka te da je pitala Amela kako će voziti takav auto, na šta je on odgovorio da se "ništa ne brine".

"Nizama i ja smo tim autom krenule prema Sarajevu i vozila je Nizama. Nakon kraće vožnje, auto se ugasilo i ja sam preuzela volan. Došli smo do Sarajeva, tačnije do Otoke i tada smo se razišli", navela je Alma u iskazu.

Dan kasnije, 5. novembra Alma Sejfović je, kako je navela, pitala brata Amela da ide s njom u Zenicu da kupi trenerku, na što joj je on, prema njenom iskazu, rekao da ne smije ići s njom te da ide sama.

"S obzirom na to da Amel nije htio ići sa mnom, pitala sam ga može li moja prijateljica Nizama sa mnom, na što je on pristao. U Zenicu sam krenula automobilom Audi A8, nazvala Nizamu i rekla joj da ću doći po nju. Nakon što sam došla ispred njene kuće, kratko sam je čekala, a pošto je nije bilo, sama sam otišla u Zenicu. Prošla sam autoputem, uredno platila putarinu, a sve su snimile nadzorne kamere. Nakon dolaska u Zenicu, otišla sam u tržni centar Džananović, gdje sam u jednom butiku kupila sebi trenerku i odmah se uputila nazad u Sarajevo. Tada sam otišla kod svoje frizerke Medihe u Vogošću. Između 15 i 16 sati istoga dana s broja 061/907-707, nazvao me je moj amidžić Sanel Sejfović i pitao me da li znam gdje je Amel. Ja sam rekla da ne znam, a Sanel je nedugo nakon toga došao po mene u Vogošću automobilom marke Škoda. Vozili smo se prema Ilidži, kada me je Sanel pitao da li sam vidjela da je na Ilidži opljačkana poslovnica Raiffeisen banke te da li sam vidjela da je jedna osoba ubijena. Sanel mi je rekao da sumnja da je to uradio Amel, da provjerim na vijestima i portalima. Odmah sam krenula čitati i vidjela da je tokom pljačke banke izgorio automobil Alfa Romeo, isti onaj koji smo dan ranije preuzeli u Fojnici", navela je Sejfović u nastavku svog iskaza.

Također je navela kako je Sanel pokušavao nazvati Amela te da je ona sve vrijeme tokom vožnje u automobilu govorila: "Šta rade porodici, ubili su čovjeka"...

"Sanel ga je ponovo pokušavao dobiti, a kada je vidio da nema dovoljno kredita, ja sam nazvala strinu i pitala je da Sanelu pošalje kredita. Nakon toga on je uspio dobiti Amela, a ovaj mu rekao da krenemo prema Hadžićima. Nismo mogli pronaći mjesto na koje nam je rekao da idemo i nakon duže potrage, ponovo smo krenuli prema Ilidži, a Amel je ponovo zvao i uporno nam objašnjavao. Skrenuli smo pored neke kafane u Blažuju, tu smo stali, a ubrzo su se na tom mjestu pojavili Hajradinović Arif i Haris Hajrović. Sa sobom su nosili veću crnu torbu te su je stavili na zadnje sjedište našeg automobila. Pitala sam brata Amela: 'Šta ste to uradili, sve sam pročitala', na što mi je on rekao: 'Ma možda samo lažu, to nije istina.' Tada je meni i Sanelu Arif Hajradinović rekao: 'Za ovo ne smijete nikome reći da vas režu.' Krenuli smo s tog mjesta, Sanel je stao u Hadžićima te je Amel izašao, a meni je rekao da ja uzmem i taksi i idem kući. Ne znam gdje su oni dalje otišli, ja sam otišla kod drugarice na Otoku, a nakon toga kući. Kada sam tamo stigla, zatekla sam brata Amela, nakon čega smo otišli u SCC da se on nađe sa svojom djevojkom Aidom", zaključila je Amela Sejfović u svom iskazu na što je dodala da se plaši za svoju sigurnost s obzirom na tadašnje prijetnje Arifa Hajradinovića.

U drugom iskazu koji je Alma Tužilaštvu KS-a dala 19, decembra 2015. godine, navela je kako nisu tačni navodi da je ona znala za što će se koristiti kupljeni automobil Alfa Romeo.

"Toga dana sam bila u Zenici, a nakon toga kod svoje frizerke u Vogošći", navela je Alma.

Također je izjavila kako ne zna gdje je novac iz pljačke banke

Alma je dodala kako novac, koji je kod nje pronađen i oduzet nije od pljačke banke od 5. novembra 2015. godine, već da ga je prikupila od prodaje svog kozmetičkog salona i naplate dugovanja od ranije. Riječ je o iznosu od 5.000 KM.

Kantonalni sud u Sarajevu je nastavak ročišta zakazao za srijedu 25. oktobra u 13 sati kada se nastavlja s ulaganjem materijalnih dokaza optužbe.

Podsjećamo, Sejfović je 3. septembra pobjega iz KPZ-a Miljacka u Sarajevu, uz pomoć nekolicine pomagača, te se osam dana krio na području općine Visoko, nakon čega je u velikoj akciji udruženih policijskih snaga iz cijele Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije