Svjedočila Sejfovićeva sestra: Novac za skupe automobile zarađivala u salonima

S. H.
Svjedočila Sejfovićeva sestra: Novac za skupe automobile zarađivala u salonima
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i ostalima zbog pljačke Raiffeisen banke na Ilidži iz koje su ukrali blizu 300.000 KM i ubistvo bicikliste Keme Bašića.

Sejfović je kao i prethodna dva puta uz jake mjere sigurnosti iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica (KPZ) prevezen u Sarajevo. Pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavala Žana Knežević prisutni su bili i Arif Haradinović, Haris Hajrović, Alma Sejfović, Nizama Beširović i Goran Šakota.

Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Indira Jahić svjedočila je Amelova sestra Alma Sejfović koju je najprije ispitao njen advokat Omar Mehmedbašić o imovinskom stanju prije pljačke.

Mehmedbašić se osvrnuo na to kako je ranije napominjano na ročištima da je Alma izdržavala svog brata Amela dok je bio u zatvoru u Crnoj Gori, navodeći kako je imala finansijske mogućnosti za tim jer od 19. godine radi u frizerskim salonima.

Naime, Alma je u 19. godini počela raditi na obuci u frizerskom salonu Paris na Malti gdje je obavljala i poslove kozmetičarke. U tom salonu naučila je tretmane lice, ugrađivanje botoksa itd. što se dodatno naplaćivalo. Kako je školu za frizerku i kozmetičarku završila vanredno, Alma se zaposlila u tom frizerskom salonu. 

Od novca kojeg je zarađivala, rekla je Alma Sejfović na sudu, posjećivala je brata u crnogorskom zatvoru te mu zajedno s roditeljima slala novac. Također, novac je štedila i od njega kupovala skupe automobile. Prvi automobil koji je vozila bio je Mercedes, a zatim su uslijedili Audi 6, kabriolet, BMW X5. Posljednji automobil, Audi 8 je kupila 2015. godine za 18.000 KM.

Na upit advokata Mehmedbašića, Sejfović je pojasnila da je novac koji je slala u Francusku slala na okolnosti kozmetičkog materijala, te je navela kako je obuku za tretman noktiju završila u Francuskoj. 

Alma je, kako je navela, bila i vlasnica salona Imona koji se nalazio u blizini BH Pošte na Malti. Na upit Tužilaštva da li je salon bio prijavljen i registriran, Alma je rekla da jeste, ali da nije bila poreski obveznik jer se u tom periodu zatekla na obuci u Sloveniji, stoga je poreske obveze preuzela njena rodica, pa se samim tim i salon vodio na njenoj rodici.

Pojasnila je kako im je tada Porezna dala rok za zatvaranje salona ili plaćanje obaveza, stoga ih je preuzela njena rodica.

Također, na upit tužioca Dragana Sljepčevića Sejfović je rekla kako nije bila prijavljena u salonu niti kao uposlenica jer je bila vođa salona, a kako do sada nikada nije bila prijavljena kao radnica.

Od posla u salonu Sejfović je mjesečno zarađivala oko 1.500 do 3.000 KM mjesečno, od čega je dio novca odlazio na radnice, kiriju i druge doprinose. Bez izdataka, navela je Sejfović, mjesečno joj je ostajalo oko 2.000 do 2.500 KM u zavisnosti od posla.

Sve vrijeme Sejfović je imala jedan automobil, ali je druge kupovala štedeći uz pomoć roditelja, navela je. Salon Imona zatvoren je gotovo dva mjeseca prije pljačke za koju se sumnjiči.

Pored zarade od salona, Alma je zarađivala i radeći honorarno kozmetičke tretmane poput šminkanja i ugrađivanja botoksa dolazeći na kućne adrese. Tretmane je imala 3-4 puta mjesečno, a samo ugrađivanje botoksa mušterije je koštalo oko 1.000 KM, dok je njoj od toga ostajalo 700 KM. 

Iako je na današnjem ročištu trebala svjedočiti i osumnjičena Nizama Beširović, njen advokat Izet Baždarević je naveo kako je dostavio pismeno da odustaje od svjedočenja njegove klijentkinje koju je prethodno sam predložio da svjedoči u svoju odbranu. Sudskom vijeću nije dostavljeno pismeno da se odustalo od svjedočenja osumnjičene Beširović. 

Također, ni advokat Omar Mehmedbašić nije ranije dostavio materijalne dokaze poput kupoprodajnog ugovora za kupovinu automobila Alme Sejfović niti Tužilaštvu ni Sudskom vijeću, jer ih je, kako je naveo, dobio prije ročišta, ali će to biti naknadno urađeno. Sejfovićev advokat Muhidin Kapo je minutu prije ročišta dostavio materijalne dokaze.

Predloženi vještaci za balistiku i sudsku medicinu nisu u mogućnosti svjedočiti na ovom ročištu zbog sukoba interesa, stoga je sudu predložen novi sudski vještak i vještačenje o čemu će se više znati nakon što se Tužilaštvo izjasni u roku od tri dana. 

Odbrana osumnjičenih predložila je nekoliko svjedoka koji će svjedočiti u korist osumnjičene braće Hajrović, a koji navodno znaju gdje su se oni nalazili prilikom pljačke i gdje su se uputili. Također, bit će priloženi i bankovni izvadak.

Na narednom ročištu svjedočit će osumnjičeni Goran Šakota i Haris Hajrović, te svjedokinja Aida Kulovac koja se nije odazvala prethodnim ročištima jer se nalazi na radu u Njemačkoj. 

Podsjećamo, Amel Sejfović je u zatvoru zbog optužbi za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 5. novembra 2015. godine kada je prilikom pucnjave smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

U optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS-a, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke,navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović.

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

Sejfović je 3. septembra iskoristio vrijeme šetnje i boravka u zatvorskoj ambulanti da pobjegne iz KPZ-a Sarajevo, a u dijelu zatvora gdje se dešavao incident bila su prisutna dva zatvorska čuvara. U jednog od zatvorskih čuvara Sejfović je uperio pištolj i naredio čuvarima da otvore vrata, a potom je počeo pucati po zatvoru.

Ukupno deset osoba je uhapšeno zbog sumnje da su pomogli Sejfoviću pri bjekstvu iz KPZ-a, od čega su četiri osobe zaposlenici ove institucije. Za šest osoba je određen jednomjesečni pritvor.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS-a protiv Amela Sejfovića, Dževada Hazića, Igora Buzova, Amira Ibrahimija, Miloša Igora, Nikole Simića, Mirze Fazlića i Sanjina Borčaka.

Amel Sejfović optužen je da je organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije