Šefik Džaferović: Potpuno sam siguran u svoju pobjedu na izborima

Radiosarajevo.ba
Šefik Džaferović: Potpuno sam siguran u svoju pobjedu na izborima
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović
Šefik Džaferović, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je kako je potpuno siguran u svoju pobjedu na oktobarskim, općim izborima u našoj zemlji.

On je, gostujući u četvrtak navečer u dnevniku Federalne televizije, kazao kako će on, sudeći prema raspoloženju građana: "Ako Bog da, sigurno biti pobjednik ovih izbora."

Pohvalio je rad aktuelnog člana Predsjedništva i lidera SDA Bakira Izetbegovića, poručivši kako će nastaviti rad Alije Izetbegovića, Sulejmana Tihića, te Bakira Izetbegovića.

"Svi su bili u određenim vremenima i u određenim okolnostima - vjerovatno ću i ja biti u posebnim okolnostima, ali ću nastaviti politiku očuvanja cjelovite demokratske države BiH, politiku ravnopravnosti naroda na cijeloj njenoj teritoriji. Ono što ja namjeravam je da odmah ponudim da se konačno prestane s negativnom političkom klimom i negativnom atmosferom u BiH, jer to ne vodi ničemu. Ne vodi na dobro državu u cjelini, ne vodi dobro narodu. Treba da dođe vrijeme konstruktivnog rada u BiH, da nešto napravimo, da što prije državu uvedemo u EU, u NATO - da se svaki čovjek komotno osjeća na svakom pedlju ove zemlje, da jačamo ekonomiju", rekao je Džaferović.

Ako drugi članovi Predsjedništva prihvate njegov prijedlog, dodao je on, bit će sretan, ali: "Ako vidim politiku povreda suvereniteta države i slično, moj odgovor će biti žestok. Nema popuštanja i nema kompromisa kada je, između ostalog, razvoj ove zemlje u pitanju", poručio je on, naglasivši i kako je "uloga međunarodne zajednice dio dejtonskog aranžmana i ne mogu otići iz BiH i ostaviti ovakve ustavne aranžmane".

"Bosna je opstajala i ona će opstati. Stoga, zašto da gubimo dragocjeno vrijeme  kada možemo da radimo ove stvari o kojima ja govorim."

Na pitanje da li će, uđu li i Dragan Čović (HDZBiH) i Milorad Dodik (SNSD) u Predsjedništvo BiH - prema nekim anketama favoriti za hrvatskog i srpskog člana Predsjedništva - to biti poguban dvojac za BiH, Džaferović je odgovorio:

"Morat će poštovati državu BiH ako žele da sjede u fotelji člana Predsjedništva BiH. Elementarni uvjet za ulazak u Predsjedništvo BiH je poštivanje Ustava ove zemlje i vrijednosti na kojima je ona utemeljena. Ako neko želi biti član Predsjedništva BiH, mora znati da mu je elementarna obaveza da poštuje Ustav i štiti zemlju ."

On je i mišljenja kako će SDA nastaviti s liderskom pozicijom u politici BiH: "To je jedna demokratska stranka koja iskreno baštini elementarne principe demokratije. Kod nas nema glume kada je u pitanju demokratija."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije