Šefica OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec poručila: Zaključci NSRS-a su zabrinjavajući

Radiosarajevo.ba
Šefica OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec poručila: Zaključci NSRS-a su zabrinjavajući
Foto: CNN / Kathleen Kavalec

Građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u RS, očekuju od političkih predstavnika da rješavaju stvarna pitanja, a ne da kreiraju nova, kazala je Feni šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec.

Komentirajući 20 zaključaka koje je Narodna skupština RS usvojila na ovosedmičnoj posebnoj sjednici, Kavalec napominje da preliminarna analiza tih zaključaka dovodi do zabrinutosti u vezi s mnogim značajnim pravnim i političkim pitanjima.

Misija OSCE-a u BiH poziva sve političke aktere u BiH da u potpunosti poštuju strukture uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, uključujući institucije i procedure predviđene Ustavom BiH, koje jasno definiraju i prava predstavnika RS, te reforme o kojima je postignut dogovor u Parlamentarnoj skupštini BiH, u potpunosti u skladu s ustavnim okvirom BiH“, zaključila je.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS usvojili su 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promovira prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma.

Narodna skupština zadužila je i entitetsku vladu da analizira efekte, kako je rečeno, neustavnih prijenosa nadležnosti s entiteta na nivo BiH, uključujući nadležnosti prenesene međuentitetskim sporazumima u oblasti odbrane i indirektnih poreza, s ciljem pokretanja razgovora o preispitivanju njihove efikasnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije