Kad Klub Srba spašava Bošnjake na funkcijama: Sead Jusić bez komentara

E. H.
Kad Klub Srba spašava Bošnjake na funkcijama: Sead Jusić bez komentara
Odluka Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da ne podrži smjenu zamjenika ministrice za odbranu Seada Jusića mnoge je danas iznenadila, posebno jer je njegovu smjenu zahtijevala stranka koja ga je postavila na tu poziciju.

Zbog nepostojanja entitetske većine prilikom glasanja u Domu naroda, Jusić će i dalje obnašati funkciju zamjenika ministrice za odbranu BiH Marine Pendeš iako je zatražena njegova smjena zbog odobravanja učešća vojnika Oružanih snaga BiH u obilježavanju 9. januara - Dana Republike Srpske, koji je proglašen neustavnim.

Zamjenik ministrice za odbranu BiH Sead Jusić nije se želio izjašnjavati o ovakvoj odluci Doma naroda, kao ni o razlozima zbog kojih su ga članovi Kluba srpskog naroda podržali.

"Nemam nikakav komentar na to i ne bih se izjašnjavao o odluci Doma naroda", prokomentirao je kratko za Radiosarajevo.ba Sead Jusić nakon današnje sjednice.

Ranije nam je na upite u vezi s njegovim statusom unutar SBB-a odgovorio da se uvijek trudio raditi u želji da ostvari opće ciljeve društva, da nema nikakvih političkih ambicija, te da želi raditi za opće dobro. Zbog toga smatra da su političke partije sredstvo koje će mu pomoći u ostvarivanju tog cilja. Ipak, nije želio komentirati nešto više o svom trenutnom statusu, kao ni to hoće li biti izbačen iz ove stranke.

Tragikomedija u institucijama BiH

Ovakva situacija i odluka Kluba srpskog naroda pokazuje svu tragikomediju politike u BiH, smatra Damir Bećirević,  zastupnik DF-a u Predstavničkom domu PSBiH i jedan od inicijatora Jusićeve smjene. On je dodao i da je to pravi pokazatelj koliko su promjene u BiH neophodne.

"Oni koji su postavili tog čovjeka glasaju za njegovu smjenu, a oni koji su na početku glasali protiv njegovog postavljanja na poziciju glasaju sada da on ostane. Sve ovo pokazuje da kompletan sistem i političke partije u BiH nemaju nikakve svrhe, te da su pravljene samo zbog toga da se izvuče što više novca od građana. To se pokazalo i usvajanjem novog zakona o akcizama, te iako je žalosno što to ja govorim, ovaj sistem je zreo za rušenje", istaknuo je Bećirović za Radiosarajevo.ba.

"Srbi su dobili dva zamjenika ministrice  za odbranu"

Podsjećamo, ranije ove godine, pojedini zastupnici u Predstavničkom domu PSBiH zatražili su smjenu vrha Ministarstva za odbranu BiH jer su dozvolili učešće pripadnika OSBiH na obilježavanju neustavnog Dana RS-a u Banjoj Luci. Njima se, na svojevrstan način pridružio i lider SBB-a Fahrudin Radončić iako Jusić dolazi iz redova stranke na čijem se čelu nalazi.

Radončić, koji je jedan od zastupnika koji su glasali za Jusićevu smjenu, danas je kratko prokomentirao ovakvu odluku u Domu naroda, kazavši kako je pretpostavljao da će doći do ovoga.

"Kao legalista poštujemo odluku koja je konačna. Time su, da se našalim, Srbi dobili dva zamjenika ministrice za odbranu i to je završena priča", istaknuo je Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije