Sead Đulić: Vlast treba očistiti od neofašista!

F. V.
Sead Đulić: Vlast treba očistiti od neofašista!
Foto: Dnevni list / Sead Đulić

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata Sead Đulić, kazao je, osvrćući se na okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta  u nedjelju u Višegradu i brojne reakcije koje su uslijedile tim povodom, da se svake godine desi ista priča, a da se postrojavanja četnika ponavljaju iz godine u godinu.

"Ključno je da se ništa ne poduzima. Neko je tom udruženju dao saglasnost za registraciju, neko im je dao dozvolu za okupljanje na javnom prostoru, neko ko prima veliku platu nije usvojio zakon o zabrani djelovanja takvih udruženja i tako dalje. I sad sva halabuka na koju stotinu smiješno maskiranih ljudi, a one koji su im to sve dozvolili amnestiramo, te dalje plaćamo našim novcem. Prste treba upirati u strukture vlasti na raznim nivoima. Nije li predsjedavajući Predsjedništva (Milorad Dodik, op.a.) rekao da se ponosi četništvom? Nisu li i u ranijim mandatima članovi Predsjedništva države što nečinjenjem, što aktivnim činjenjem podržavali razne oblike neofašističkog djelovanja i manifestovanja neofašizma", upitao je Đulić.

Prema njegovim riječima, poslije toga se uglavnom nije dogodilo ništa.

"I šta smo poduzeli? Pisali mediji, uglavnom napadajući one druge, a braneći takozvane svoje. I tresla se brda", dodao je.

Sve su ovo, dodao je, posljedice, a niko se ne bavi uzrocima.

"Treba nam HITNO očistiti strukture vlasti od pojedinaca koji podržavaju ili, pak, potiču neofašističko djelovanje. Treba nam ozbiljan zakon koji to i takvo ponašanje oštro sankcioniše. Treba nam vlast koja će se osloniti na najsvjetlije primjere antifašizma koje Bosna i Hercegovina baštini. Treba nam vlast koja će djelovati poštujući izvorne principe ZAVNOBiH-a. Tada ćemo se baviti izgradnjom budućnosti, a ne živjeti zarobljeni u najmračnijim dijelovima prošlosti", zaključio je Đulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije