SDS traži ostavku ili smjenu ministra finansija RS-a

Fena
SDS traži ostavku ili smjenu ministra finansija RS-a
Foto: Vlada RS / Zoran Tegeltija
Srpska demokratska stranka (SDS) smatra da bi ostavka ili smjena ministra finansija bh. entiteta Republika Srpska (RS) Zorana Tegeltije bile dobro rešenje za budućnost RS-a.

Osuđuju, kako je saopćeno, Tegeltijin napad na Glavnu službu revizije javnog sektora RS-a.

Dodaju da su ocjene ministra finansija Zorana Tegeltije „direktan napad na profesiju i odbijanje bilo kakve odgovornosti za stanje javnih finansija koje je u konstantnom pogoršanju".

"Uostalom, ministar treba da objasni zašto Vlada ne stoji iza svog Izvještaja o konsolidovanom budžetu za 2016. godinu koji je povukla iz skupštinske procedure. Mi znamo, a i upozoravali smo na to, da je taj izvještaj bio nevjerodostojan. Zašto ministar ne odgovori šta je sa izvršenjem preporuka revizije iz prethodnih godina, jer smo našli da se ne poštuju ni one iz 2008.", navode iz SDS-a.

Ministar Tegeltija je prethodno za medije u RS-u rekao da smatra da je izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o reviziji konsolidovanonog finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a za 2016. godinu sačinjen tendenciozno i neprofesionalno.

U tom izvještaju revizori su naveli da je nepokriveni deficit budžeta RS-a u 2016. iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili  za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije