Nikšić objasnio zašto SDP neće ući u vlast na entitetskom i državnom nivou

Radiosarajevo.ba
Nikšić objasnio zašto SDP neće ući u vlast na entitetskom i državnom nivou
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sjednica glavnog odbora SDP-a
U Sarajevu je održana sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i implementaciju izbornih rezultata.

Nakon višesatnog zasjedanja Glavni odbor je donio odluku da SDP BiH ne ulazi u vlast na državnom i entitetskom nivou.

Saznaje se da za ulazak u vlast s nacionalnim strankama glasao 31 delegat Glavnog odbora, 61 je bio protiv, a šestorica delegata bili su suzdržani

Nakon sjednice Glavnog odbora novinarima se obratio Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, koji je obrazložio odluku.

"Glavni odbor SDP-a smatra da je SDA urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a u vlast jer je dala podršku izboru izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u Domove naroda  čime im je omogućila apsolutnu kontrolu i blokadu svih procedsa u BiH", rekao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a smatra da je SDA igrala dvostruku igru tokom pregovora sa SDP-om.

"Pozivali su nas da štitimo državu, a u isto vrijeme koristili svaku priliku da ojačaju poziciju SNSD-a i HDZ-a", objašnjava Nikšić i dodaje da SDP neće biti prepreka reformskom putu BiH.

"SDP će preko svojih zastupnika na svim nivoima vlasti podržavati ulazak BiH u EU i NATO, jednakopravnost građana i naroda na teritoriju cijele države i reformski put", kaže Nikšić.

Rekao je da se pokreće process formaliziranja BH bloka i ujedinjenja stranaka ljevice.

"Znam da je ova odluka u neku ruku kazna SDP-u koji je pobjednik izbora u Tuzlanskom kantonu, ali jednostavno nismo imali izbora. SDA je glasanjem u Narodnoj skupštini RS-a, a posebno u kantonalnoj skupštini ZDK-a omogućila SDSD-u i HDZ-u po četiri zastupnika u Domu naroda. I onda nas zovu u vlast da se borimo protiv blokada a sami su izazvali te blokade", rekao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije