SDP: Uvesti obavezno testiranje mentalno-psiholoških sposobnosti za političare

Radiosarajevo.ba
SDP: Uvesti obavezno testiranje mentalno-psiholoških sposobnosti za političare
Pixabay / Ilustracija
Saopćenje za javnost Socijaldemokratske partije BiH prenosimo u cijelosti.

Predsjednik Glavnog odbora i poslanik SDP BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović pokreće inicijativu prema Vijeću ministara za prilagodbu zakonodavstva kako bi se omogućilo uvođenje obaveznog ljekarskog pregleda za visoke državne funkcionere i čelnike javnih institucija koji podrazumijeva i posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje ovih osoba na korištenje psihoaktivnih supstanci.

„Današnje zakonodavstvo predviđa da su državni službenici pri zasnivanju radnog odnosa obavezni izvršiti ljekarski pregled. Međutim, takva zakonska obaveza ne postoji za osobe koje obnašaju najviše javne funkcije. Tako npr. ministri, njihovi zamjenici, poslanici i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne ljekarske preglede.

Smatrajući da osobe koji obnašaju najodgovornije javne funkcije pred zakonom moraju biti jednaki sa svim ostalim građanima, iniciram definiranje zakonodavnog okvira kako bi se ova nejednakost ispravila, ali ne samo to. Budući da se radi o izuzetno odgovornim javnim funkcijama značajnim za širu društvenu zajednicu, pa i državu u cjelini, smatram da osobe na najodgovornijim pozicijama trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobne da ih obavljaju. Zbog toga ću na prvoj narednoj sjednici podnijeti inicijativu prema Vijeću ministara da se pored nedostajućeg ljekarskog pregleda, kod ovih osoba akcenat stavi i na obavezno testiranje mentalno psiholoških sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, ali i testiranje na korištenje psihoaktivnih supstanci.

U današnjem vremenu kada konzumiranje droga uzima sve više žrtava, nije nemoguće da su i neke osobe iz javnog života, pa tako i političkog, žrtve ove pošasti. Zbog toga je jako važno, između ostaloga kao dobru poruku mladima, uvesti neku vrstu redovne kontrole.

Ovom inicijativom nikako ne želim reći niti insinuirati da je bilo koji pojedinac ili grupa ljudi mentalno ili psihološki nedorasla pozicijama na kojima se nalazi ili da bilo koji pojedinac ili grupa dogovarala, pregovarala ili donijela neku neku odluku pod utjecajem droge ili u konačnici je da bilo koji političar u takvom stanju istupao u javnosti. Naprotiv, svrha inicijative je da se, ne dovodeći to u kontekst bilo kojeg pojedinca, glasina, političkih poteza ili javnog djelovanja, onemogući da u budućnosti najvažnije javne funkcije obnašaju oni koji nisu uspješno prošli ljekarski pregled, test mentalno-psihološke sposobnosti i test na korištenje psihoaktivnih supstanci.

Vjerujem da Vijeću ministara ne treba mnogo vremena da ovakav zakon pošalje u parlamentarnu proceduru, kao poseban zakonski akt ili izmjene postojećeg zakonodavstva. Ukoliko ova inicijativa bude ignorirana od strane Vijeća ministara, postoji dovoljan broj poslanika koji podržavaju ovu inicijativu i koju su spremni učestvovati u kreiranju i predlaganju zakona“, izjavio je Magazinović, saopćeno je iz SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije