SDP traži da Ustavni sud razmotri odluku o poskupljenju grijanja

Radiosarajevo.ba
SDP traži da Ustavni sud razmotri odluku o poskupljenju grijanja
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine zatražila je od premijera Federacije BiH Fadila Novalića da Ustavnom sudu podnese Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o visini tarifnih stavova KJKP Toplane Sarajevo.

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici krajem maja donijela odluku o poskupljenju grijanja, iz SDP-a su zatražili da se na današnjoj sjednici Parlamenta BiH u dnevni red uvrste ovi zaključci.

Iz SDP-a traže od Novalića da u roku od 15 dana usvajanja ovog zaključka pismeno informira Predstavnički dom o poduzetim aktivnostima na provedbi zaključka.

19238436_10209940181685734_1064923624_o.jpg - SDP traži da Ustavni sud razmotri odluku o poskupljenju grijanja

"Predmetnom odlukom Vlade KS-a je, između ostalog, propisano povećanje cijena za korisnike centralnog grijanja koje pruža KJKP Toplane Sarajevo za 8,3 posto, te da njena primjena počinje od 1. aprila 2017. godine, dakle puna dva mjeseca prije nego što je ona uopće donešena.

S obzirom na to da takvo propisivanje stupanja na snagu Odluke vrlo jasno i otvoreno krši jedno od osnovnih ustavnih i pravnih načela zabrane retroaktivne primjene propisa, čime se narušava pravna sigurnost zagarantirana Ustavom, potrebno je da ovlašteno lice u što kraćem roku pokrene proceduru ocjene ustavnosti ove Odluke pred Ustavnim sudom FBiH sa ciljem njenog stavljanja van snage", naveli su iz SDP-a.

19179353_10209940181725735_305173237_o.jpg - SDP traži da Ustavni sud razmotri odluku o poskupljenju grijanja

Također su dodali kako se ova Odluka odnosi na najmanje 200.000 građana Sarajeva koji koriste usluge centralnog grijanja kao i hiljade pravnih osoba koja su korisnici ovih usluga. 

"Ovakvom nezakonitom i neustavnom odlukom tim građanima je retroaktivno propisana nova - viša cijena centralnog grijanja te će im računi za prethodne mjesece biti uvećani za pomenutih 8,3 posto", rekli su iz SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije