SDP: Strategija odbrane Srbije je oživljavanje retrogradnih velikodržavnih ciljeva

Radiosarajevo.ba
SDP: Strategija odbrane Srbije je oživljavanje retrogradnih velikodržavnih ciljeva
Foto: SDPBiH / SDP BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da Strategija odbrane Srbije pokazuje da ova država nije odmakla daleko od retrogradnih velikodržavnih ciljeva sa kraja prošlog stoljeća.

Vulin: Republika Srpska je nacionalni interes Srbije, i to će se braniti

Država Srbija nastavlja svoju politiku dizanja tenzija u regionu, ali i strategije usmjerene protiv naše zemlje. To je jasan zaključak nakon što je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin jučer na 10. sjednici Narodne skupštine Srbije ministar odbrane te zemlje predstavio "dva najvažnija strateška dokumenta u oblasti odbrane - Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti".

“Ova politika utjelovljena je u liku i djelu Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije, koji javno propagira ponovno zaživljenje već poražene ideologije koja je prouzrokovala nemjerljiva ratna stradanja u čitavoj regiji. Jasno je da se radi o politici koja se ne bi mogla voditi bez podrške njegovog stranačkog i državnog šefa, Aleksandra Vučića, koji unatoč pokušajima prodavanja drugačije slike u javnosti, očito nije odmakao od svog izvornog radikalskog svjetonazora i politike”, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Dodaje se da iz navedenih razloga i učestalih institucionalnih napada na suverenitet Bosne i Hercegovine iz susjedstva, pristupanje Bosne i Hercegovine NATO paktu smatramo temeljnim prioritetom i jasnom zakonskom obavezom koja ne smije biti predmet nikakvih revizija i ponovnih razmatranja unutar institucija i države u cjelini.

Jerkov: Dokle god imamo Vulina i njemu slične nema mira i stabilnosti u regionu

Potpredsjednica Demokratske stranke i poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov u razgovoru za Radiosarajevo.ba je komentirala Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti koju je jučer u Skupštini Srbije predstavio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Vulin je kazao da je bh. etnitet RS nacionalni interes Srbije.

“Pristupanje NATO Savezu je ključni mehanizam za trajno arhiviranje politika teritorijalnih pretenzija i ratnih ideologija, a samim tim i garant mirne budućnosti naše djece na teritoriju cijele države, koja ne smije biti predmet političkog dogovaranja i trgovanja”, poručeno je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije