SDP Sarajevo: Nećemo mirno gledati na "odcjepljenje" Medicinskog fakulteta

Fena
SDP Sarajevo: Nećemo mirno gledati na "odcjepljenje" Medicinskog fakulteta
Kantonalna organizacija SDP BiH Sarajevo poziva rukovodstvo Univerziteta u Sarajevu i Medicinskog fakulteta da prestanu s međusobnim prepucavanjima koja predstavljaju sukob političkih klanova, saopćeno je iz SDP-a.

"Umjesto najavljenih odcjepljenja, čini se da je u Kantonu Sarajevo potrebno izvršiti cijepljenje kadrova koji su potpuno obuzeti ludilom preuzimanja i održanja moći u obrazovnim i zdravstvenim institucijama", istaknuto je u saopćenju.

Navode da kulminaciju krajnje apsurdnog sukoba čija jedina stvarna žrtva na kraju mogu biti studenti i građani Kantona Sarajevo predstavlja najava svojevrsnog "odcjepljenja" Medicinskog fakulteta od Univerziteta.

"Osim što je takva odluka nelegalna, s obzirom da o statusnim promjenama unutar Univerziteta odluku može donijeti jedino osnivač, odnosno Skupština KS, ona je i krajnji pokazatelj potpunog zanemarivanja javnih interesa od strane trenutno vladajućih struktura u Kantonu. Dok se na Univerzitetu i u sektoru zdravstva vode ratovi sujeta između upravnih kadrova koji zdravstvenu i obrazovnu politiku vode u potpuni sunovrat, niko ne postavlja pitanja o interesima građana, studenata i poboljšanju kvalitete obrazovnih i zdravstvenih usluga", naglašeno je u saopćenju.

Napominju da je u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Skupština Kantona Sarajevo donijela odluke kojima se utvrđuje potpuna integracija Univerziteta u Sarajevu. To podrazumijeva brisanje fakulteta iz registra pravnih lica, te ovaj potez Medicinskog fakulteta, ističu, znači pokušaj razaranja Univerziteta u Sarajevu i koncepta integrisanog Univerziteta.

"Pokušaj 'odcjepljenja' je zapravo samo pokušaj formalizovanja stvarnog autonomnog djelovanja centara moći u zdravstvenom sektoru, koji djeluju potpuno izvan sistema, uz zanemarivanje zakonskih propisa i procedura, o čemu svjedoče brojni nalazi nadležnih inspekcijskih i drugih organa. Ovakvo djelovanje je pokušaj urušavanja pravnog poretka koji nećemo mirno gledati i učinit ćemo sve da zaštitimo interese i prava građana", poručuju iz SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije