SDP: Usvojiti zakon o minimalnoj plaći koja bi trebala biti viša od 800 KM

E. H.
SDP: Usvojiti zakon o minimalnoj plaći koja bi trebala biti viša od 800 KM
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Klub zastupnika SDP-a BiH u Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH

Klub zastupnika SDP-a BiH u Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH predlaže da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti Prijedlog zakona o minimalnoj plaći, kazao je šef Kluba Damir Mašić.

„Aktuelizirali smo ovo pitanje. S obzirom na to da se na dnevnom redu današnje sjednice nalaze i zakoni o doprinosima i porezu na dohodak mi smo podnijeli i naš zahtjev da se razmatra i Prijedlog zakona o minimalnoj plati. Ovdje treba podsjetiti da je Parlament FBiH 10. aprila ove godine usvojio zaključak koji obavezuje da se ova tri zakona razmatraju zajedno kao set“, pojasnio je Mašić.

Dodao je da nažalost ni Vlada FBiH nije ispoštovala ovaj zaključak, kao ni parlamentarna većina, jer na dnevnom redu nema Prijedloga zakona o minimalnoj plaći.

„Radnički standard u BiH je toliko loš da su državu počeli napuštati i oni koji imaju posao, jer od svoje plate ne mogu da izdržavaju sebe i svoju porodicu. Trenutno minimalna plata nije regulisana jer ne postoje kolektivni ugovori, podsjećamo ona je bila 406 KM. S takvom platom i s potrošačkom korpom od više od 2.000 KM nije moguće živjeti. Pogotovo nakon kvazi reformi premijera Novalića (Fadil op.a) i aktuelne Vlade FBiH. Danas poslodavac može isplatiti platu od 100 KM“, tvrdi Mašić, 

Međutim važeći zakonski propisi u FBiH ipak nedozvoljavaju legalnu isplatu plaće u iznosu od 100 KM. 

Prema njegovim riječima, zakon o minimalnoj plaći mora biti dio seta zakona.

Domazet: Neozbiljno da Vlada FBiH predlaže zakon bez procjene njegovih efekata

Prvi cilj je da radnici zarađuju više, a drugi jeste da se rasterete poslodavci kako bi mogli povećati plate radnicima. Zakon je koncipiran da u prvoj godini najniža plata bude zagarantovana na nivou od 55 posto od prosječne plate, u drugoj godini predviđeno je da procenat naraste na 60 posto. Planirano je da u trećoj godini Vlada FBiH povećava minimalnu platu u skladu s povećanjem životnih troškova. Uz odgovarajuće poreske reforme minimalna plata može otići na iznos od preko 800 KM“, naglasio je Mašić.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mujo Hasić (SDP) ovom prilikom kazao je da kao poslodavac podržava ovu inicijativu.

„Radnici ne mogu više raditi za ovo za šta su do sad radili. Mi moramo povećavati plate kako bi zadržali radnike. Premijer Vlade FBiH je govorio kako će sinhronizirano ići rasterećenje privrede i povećanje minimalne plate. Međutim došli smo do toga danas na sjednici nemamo predložen zakon o minimalnoj plati, ali imamo ova druga dva. Smatram da zakonodavci moraju donositi zakone koji će biti u cilju zadovoljavanja potreba radnika, poslodavaca i same vlasti. Povećanjem minimalne plaće, povećavaju se doprinosi i potrošnja i samim tim i prihoda od dirtektnih i indirektnih poreza“, smatra Hasić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije