Kojović: Početak kraja koalicije Petak 13; Konaković: Žurba je šejtanski posao

N. Ka.
Kojović: Početak kraja koalicije Petak 13; Konaković: Žurba je šejtanski posao
FOTO: RAdiosarajevo.ba / S današnjeg pressa

Netom što je završena novogodišnja press konferencija Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj je Bakir Izetbegović, između ostalog, sumirao njihove stavove o situaciju o Vladi Kantona Sarajevo, održana je i konferencija na kojoj su govorili predstavnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i pravde i Nezavisne bosanskohercegovačke liste. 

Konferencija je održana na temu - Kanton Sarajevo.

Predrag Kojović (Naša stranka), kazao je da nema sumnje da je ova "brzina rezultat činjenice da im je najveći neprijatelj jedna vlada koja se pojavi i počne da radi za građane".

"Svjesni smo činjenice da nova većina ima 18 ruku i nismo protiv toga, ali želimo da se sve pravno dešava. Poslovnik KS nije pravno idealan dokument, ali u dijelu koji se odnosi na smjenu Vlade je izuzetno precizan. Odlučni smo da branimo Ustav KS i Poslovnik. Uvjeren sam da je ovo početak kraja koalicije 'Petak 13'", dodao je Kojović, pa nastavio: "Dolaze lokalni izbori i želimo da građani odluče i utiču na to kakva će biti vlast u Kantonu. Ovo je početak njihovog kraja."

Kojović je dodao da očekuje da će ove četiri stranke ostvariti nevjerovatan uspjeh na lokalnim izborima. 

Potom se obratio Elmedin Konaković (Narod i pravda):

"Prije svega, ove četiri stranke su pokrenuli sve procedure za smjenu Vlade i mene lično. Za 16.  januar je zakazana sjednica na kojoj 18 ruku ima mogućnost da odluči. Pitajte ih zašto bježe od člana 71. Poslovnika, on tačno definiše karakter Skupštine i to može odrediti kolegiji. Ova Skupština se nije desila za nas, ovo što oni sada rade je mnogo veći i komplikovaniji proces. Jer, ako nastave s imemovanjem Mirze Čelika, povrijedit će vitalni nacionalni interes u KS.

U ovom slučaju pitam ja lično Komšića da li nam to uvodi neku novu kategoriju njemu podobnih Hrvata? Da li su svjesni šta ovo znači, da li se na ovaj način odriču Bošnjaka tamo gdje su manjina."

Postavlja se drugo pitanje, nastavio je Konaković - "mi ovdje plaćamo danak njihovih nesposobnih kadrova": "Mi ćemo njih naučiti poštivanju zakona u KS, ali problem je što nam ti isti, njihovi pravnici pokreću reviziju tužbe protiv Srbije, ti ljudi nam govore da smo pred članstvom u NATO-u. Mi u ovoj bici pokazujemo da nije moguće ovakvo ponašanje, kakvo pokušavaju da provedu."

Kazavši da je "žurba šejtanski posao", Konaković je dodao: "Pečat je zarobljen u Skupštini, pečat je zaštićen, sve do prve naredne Skupštine. Čelik će mene zamijeniti, obećavam vam lično ću glasati za njega. Ali, ako nastave ovo ovako, onda ulazimo u kršenje vitalnog nacionalnog interesa...sugerišemo liderima ovih stranka nek pozovu te svoje pravnike i nek im sve procedure poslože."

Damir Mašić (SDPBiH) govorio je nakon Konakovića, a on je stava da je DF od početka "trojanski konj u šestorki, koji je trebao da isporuči SDA sve što želi".

"Kolege su rekle već nešto o siledžijskim postupcima. Ovdje se radi o dvije strane, koje nemaju apsolutno dodirnih tačaka. Naša obaveza je, da nastavimo razgovore i cjelokupnoj javnosti saopćimo da ćemo krajem januara izaći sa zajedničkim kandisatima za načelnike u Sarajevu", počeo je Mašić, nastavivši kako je uloga DF-a sada takva da su samo "alat i privjesak SDA".

"Željko je izašao iz SDP BIH, kada je rečeno da se treba izbaciti SDA iz vlasti. DF je 2013. Godine povukao vitalni nacionalni interes da bi spasili SDA; 2016. su Naša stranka i SDPBIH pružili ruku ponovo DF-u da zajedno idemo na izbore - DF je bio u BH Bloku sve do momenta dok nije donesena politčka odluka da se neće ići sa etnonacionalnim strankama, tada su oni napustili BH Blok. Koju Željko Komšić ima obavezu prema SDA i Bakiru [Izetbegoviću], ne zna se, ali to treba istražiti", dodao je Mašić.

Ibrahim Hadžibajrić (NBL) govorio je nakon Mašića:

"U potpunosti se slažem s procedurama i Poslovnikom koji mora biti ispoštovan prije svega. Mi smo u novembrum mjesec nakon izbora, potpisali Sporazum, a očito da to nije išlo. Od tog perioda, većina sastanaka se održavala u Općini Stari Grad. Nažalost, ako ste slušali Bakira [Izetbegovića] - on je rekao da je sa SDA i SBB dogovoreno sve još u maju, a od tada su bili na svim sastancima.

U decembru, 13. decembra, sam ih pitao da li je ovo kraj šestorke, oni su kazali da nije to tačno, a samo par sati kasnije objave mediji da nema više šestorke. To je čisto licemjerstvo. Ne možete govoriti o tome da neka Vlada ne valja, a imate tu svoje ministre. Odgovorno tvrdim da je ovo najbolja Vlada do sada i defitivno da bi tek ove godine bila prava slika rada jer će sve što treba postaviti na svoje noge."

Konaković je na kraju dodao da će "SDA održati sjednice koje najavljuju, prije 16. januara, samo ako žele da ova Vlada vlada još dugo, dugo...."

Premijer KS Edin Forto na pitanje novinara zbog čega se nije došao na sjednicu koja se održala u subotu kazao je da je nakon svih konsultacija prema njegovim saznanjima ta sjednica bila nelegalna.

"Ne možete od Vlade očekivati da ide na nelegalne sjednice. Jedva čekamo da se pravna situacija rasčisti, da nastavimo raditi", poručio je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije