SDP: Građani BiH koji žive u inozemstvu moraju biti uključeni u sve procese

Radiosarajevo.ba
SDP: Građani BiH koji žive u inozemstvu moraju biti uključeni u sve procese
Foto: Arhiv / Ilustracija

Socijaldemokratska partija (SDP)  poziva Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da u svim planiranim aktivnostima omogući i potječe na što masovnije uključivanje građana u inozemstvu u sve procese koji se tiču ostvarenja njihovih prava i njihovog institucionalnog povezivanja sa svojom domovinom Bosnom i Hercegovinom.

"Aktivnosti Mapiranja iseljeništva moraju biti vođene u skladu s međunarodnim standardima, te se ne smije dozvoliti da kroz navedeni projekt budu produbljene bilo kakve vrste podjela ili nepovjerenja prema državnim institucijama Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz SDP-a.

SDPBiH smatra ozbiljnim propustom činjenicu da aktivnosti koje se neposredno tiču građana BiH u inozemstvu nisu bile prezentirane putem diplomatsko-konzularnih predstavništava u državama u kojim se one provode. Na taj način je, kako se navodi,  bitno sužen krug učesnika i doprinosioca u projektu Dijaspora za razvoj i to najviše onih kojih se projekt neposredno tiče. 

SDPBiH, kako ističu,  zagovara i potiče na razvoj pluralnosti bosanskohercegovačkog društva, uključujući dijasporu, a iskazuje bojazan da će ideja da u tzv. predstavnička tijela iseljeništva članovi budu birani po osnovu pripadnosti konstitutivnim narodima zapravo značiti recipročno biranje članova na osnovu njihovih stranačkih preferenci i branjenja ideoloških koncepata "matičnih" nacionalnih stranaka, a ne dijaspore i matične države.

"Osnov za takvu bojazan prepoznajemo upravo u ranije istaknutoj činjenici da su informacije o projektu držane podalje od osnovnih izvora informiranja dijaspore, te su i sastanci u vezi sa implementacijom projekta održavani samo u Sarajevu, bez ikakvih javnih aktivnosti ili rasprava organizovanih po ovom pitanju u inozemstvu putem DKP mreže", stoji u saopćenju. 

SDPBiH poziva nadležno ministarstvo da podrži i ranije pokrenute aktivnosti SDP-a, te da inicira i predloži usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojim će biti otklonjene institucionalizovane prepreke za glasanje građana u dijaspori.

"To prije svega podrazumijevamo otklanjanje nerazumne odredbe kojom se, za razliku od stanovništva u državi, od građana u inozemstvu traži registriranje uoči svakog izbornog ciklusa, kao i omogućavanje elektronskog glasanja", zaključeno je saopćenju SDP-a BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije