SDP: Članovi Predsjedništva BiH vode slugansku politiku prema Srbiji i Turskoj

Radiosarajevo.ba
SDP: Članovi Predsjedništva BiH vode slugansku politiku prema Srbiji i Turskoj

Posjetu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Srbiji komentarisala je Socijaldemokratska partija. Trilateralni sastanak Bosna i Hercegovina-Srbija Turska su nazvali "potpunim fijaskom vanjske politike Bosne i Hercegovine".

Ocijenili su da su na trilateralnom sastanku glavnu riječ vodili predsjednik Srbije i Turske - Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan, a da su sva tri člana Predsjedništva bili, kako su naveli, nijemi posmatrači.

S. Rača: Šta su poručili predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva BiH

Za ovu političku stranku je to dokaz da je kolektivno vodstvo zemlje, kako je saopšteno, ponovo osramotilo državu koju predstavljaju.

"Odsutnost bilo kakvog dogovora, nepripremljeni projekti, nesuvisle šale, te još neukusnije fotografije, rezultat su toga da će u Srbiji biti izgrađeno šest fabrika sa turskim kapitalom, te započeta izgradnja modernog autoputa prema Bosni i Hercegovini. Na ovaj način naša država ostaje svedena na svojevrsno ekonomsko slijepo crijevo, kojoj će najveći uspjeh privrednih odnosa sa Turskom biti izvoz sirovog mesa", poručili su iz Socijaldemokratske partije.

Vučić i Erdogan u Srbiji: O autoputu Beograd - Sarajevo, odnosima, prijateljstvu...

Naglasili da je sramota ono što su nazvali Erdoganov diplomatski šamar, a odnosi se na njegovu izjavu da je jedini način za napredak Bosne i Hercegovine što hitnija uspostava vlasti, što je javni prijekor nesposobnim domaćim političarima na koji smo već navikli dodavši:

"Dodamo li tome raniju izjavu turskog ambasadora koja se poklapa sa Dodikovim stavovima o nepovredivosti Dejtonskog sporazuma, te Izetbegovićev poziv Vučiću za miješanje u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini, što Socijaldemokratska partija smatra i ozbiljnom povredom suvereniteta, jasno je da navodne patriotske snage vode slugansku politiku prema Turskoj i Srbiji, koje međusobno odlično sarađuju na partneskim osnovama."

Vučić i Erdogan u Beogradu crtali po karti Bosne i Hercegovine

Za ovu političku stranku je, kako su saopštili, zanimljivo da smo danas svjedočili odsustvu bilo kakvih patriotskih i nacionalističkih poruka, kakvima se članovi Predsjedništva unutar Bosne i Hercegovine stalno međusobno časte, dok su konkretna rješenja i dogovori u potpunosti izostala.

Pozvali su članove kolektivnog vodstva države da se što hitnije pozabave uspostavom vlasti i nastave sa međusobnim koaliranjem njihovih matičnih stranaka, kako bi Bosna i Hercegovina što prije prekinula međunarodnu blamažu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije