SDP BiH: SDA je omogućila politički monopol HDZ-u i SNSD-u

Radiosarajevo.ba
SDP BiH: SDA je omogućila politički monopol HDZ-u i SNSD-u
Arhiv / SDP BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) smatra da sadržaj odgovora Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja Evropske komisije "najjasnije oslikava trenutnu poziciju političkog monopola nad svim unutrašnjim i vanjskopolitičkim procesima u državi od strane HDZ-a BiH i SNSD-a, koji je opet omogućen svesrdnom podrškom SDA".

"Sramotno je da je SDA pristala na formulacije, poput one kojom se Evropskoj komisiji 'objašnjava' da je Bosna i Hercegovina multinacionalna država u kojoj je sistem podjela u, navodnom, najboljem interesu građana. Odgovori, kojim se država, praktično, predstavlja kao konfederacija tri nacije, su uvredljivi, neprihvatljivi i suprotni istinskom ustroju i biću bosanskohercegovačkog društva.

Pokušaj promocije segregacije i diskriminacije u školstvu, te branjenje diskriminatornog koncepta konstitutivnosti, koji je čak i u pitanjima okarakterisan kao suprotan temeljnim načelima EU, samo dodatno potvrđuje da cilj odgovora nije bio dati jasan i istinit prikaz stanja u društvu.

Naprotiv, jasno je da je osnovna zadaća davatelja odgovora bila branjenje, ne interesa građana države, nego destruktivnih antidržavnih politika i pokušaj njihovog predstavljanja kao nužne realnosti pred institucijama EU.

Tumačenja, kojim se presude domaćih i međunarodnih sudova o ukidanju diskriminacije, umjesto kao obaveza na putu uspostave istinski demokratskog društva, zapravo, tretiraju kao prijetnja 'stabilnom' segregiranom društvenom poretku, za dužnosnike EU će, nažalost, biti samo potvrda ogromne udaljenosti i nespremnosti naše drzave da, pod trenutnom političkom upravom, pristupi EU.

Mehanizam koordinacije u kojem je kantonalnim ministrima prepušteno da odgovaraju na najznačajnija vanjskopolitička pitanja države BiH je na kraju samo i mogao rezultirati ovakvim fijaskom i međunarodnom sramotom za naše drustvo i državu Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopćenju SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije